25 milyona yakın dosya icra dairelerinde. UYAP üzerinden açılan dosya sayısı son bir yılda 2 milyonu geçti. Pandemi süreci ve sonrası ödeme zorluğu içinde olan, esnaf, tüketici ve bireysel kredi kullanan ihtiyaç sahipleri, taksitlerini ödemeyerek icra takibine düşmüşlerdir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk Bankalar Birliği (TBB), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri kullanılarak yapılan analizde pandemi nedeniyle geri ödemelerde bankaların sıkıştıracağı, borçlu firmaların zorlanacağı vurgusu yapıldı.

Reel Sektör için sancılı bir süreç içerisindeyiz. Pandemi sonrası yaşanan döviz dalgalanmaları, çıkış ve ani inişler belirsizlik, vadesi gelen borçlarda ödeme daralmalarına ve icra takiplerine sebep olmuştur.

Çözüm nedir?

Her borçlu, borçlardan en kısa süre içerisinde kurtulmak ve ticaretini, yaşamını idame ettirmek zorunda. Gelirin az, giderlerin yüksek olduğu bu süreçte borç ödeminin çok zor olduğu dönemdeyiz.

Bu konularla ilgili, Hazine ve Maliye Bakanlığının, borçlar üzerindeki faizlerin ödenebilir düzeye getirilmesi, borçlar kanunda yeni düzenlemeler yapılarak işletilen Hukuki giderlerin, faizlerin bu zorlu süreçte kaldırılması için planlama yapması elzem olarak gözükmektedir. Borçlular, borca işletilen yüksek faizler sebebiyle ödeyemez işin içinden çıkamaz durumdadırlar.

Son iki yılda artan icralarda, pandeminin büyük etkisi vardır. Sayısal olarak artan icraların sebebidir pandemi! Birçok iflasa, istihdam daralmasını, işsizliğe yol açmıştır.

Acil çözümün, mevcut Hükümetimiz tarafından bulunmasıdır. Süreç uzadıkça, çözüm geciktikçe Reel sektöre, piyasalara ağır yaralar vereceği aşikardır.

Hukuki giderlerin, icra harçlarının, işletilen faizlerin yeni düzenleme ile kaldırılması; sürekliliğin, evrak ve matbu kırtasiye giderlerin, zaman kaybının, iş kaybının, meşguliyetin önüne geçecektir. Birçok, borçlu esnafın, işletmecinin önünü açacak, sürekliğini ve idamesini sağlayacaktır. Piyasalara hareket, reel sektöre canlılık getirecektir. Kötü tabloya artık dur demek gerekir.

Bir diğer elzem konu ise, elektrik faturalarındaki artış!

Borçlular ve fatura ödeyenler iyileştirme ve çözüm beklemektedirler.

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.