Sağlıklı yaşam yediklerimiz, gün içindeki hareketimiz, uyku düzenimiz ve stresten uzak kalmamız ile sağlanan bir yaşam.

Gün içerisinde ne yediysek oyuz. Çünkü besinler bizim stres düzeyimizi, uyku düzenimizi ve hareketlerimizi etkiliyor. Vücudumuz içeride bir makine gibi çalışıyor. Sürekli aktif halde mevsim , zaman ayırt etmeden işlemeye devam ediyor. Bize düşen görev ona iyi bakmak, onu içeriden beslemek. Bunu da besinler yoluyla yapıyoruz.

Her sene kansere karşı koruyucu yeni takviyeleri, bağışıklık sistemini güçlendirecek yeni yöntemleri arıyoruz. Fakat biz beslenme sistemini oturttuğumuzda besinler bunu bizim yapıyor.

Yaşamda altın, elmas gibi madenler nasıl değerliyse sağlıklı yaşamda da mavi, mor ve kırmızı meyve-sebzeler aynı öneme sahip. Bu besinler antioksidan kapasiteleri sayesinde enerji üretimi sonrasında oluşan serbest radikaller dediğimiz zararlıları vücudumuzdan uzaklaştırıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenmede önceliği bu meyve ve sebzelere vermelisiniz.

Bu üç savaşçı içerisinde en kıymetlisi mavi renkli olanlar. Yaban mersini, aronya gibi mavi renkli meyveler antioksidan kapasitesi en yüksek olan grup. Daha sonra mor renkli olan mürdüm,anjelik eriği, mor üzüm, akdeniz yeşilliği, böğürtlen, mor havuç geliyor. Sonraki sırada ise kırmızı renkli frambuaz,kırmzı pancar,kapya biber, sumak gibi besinler geliyor.

Günlük beslenmede bu besinlere yer vermek zorundasınız. Çünkü bu yiyecekler hem demir açısından, hem diğer vitamin mineraller açısından ve kendilerine özgü fitokimyasallar açısından oldukça zenginler.

Haftada 3-4 gün mümkünse her gün bu renklerden oluşuna 1 ya da 2 öğün yapmaya çalışın. Böylece gün içerisinde kendinizi hem daha dinç hissedeceksiniz hem de farkında olmadan bağışıklık sisteminizi güçlendireceksiniz.

Son dönemlerde meyve ve sebzeleri olduğu gibi tüketmek yerine smoothie olarak tüketmek kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir seçenek. Sizin için hazırladığım iki smoothieyi ara öğünlerde tüketerek kendinize en güzel hediyeyi vermiş olacaksınız.

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, gebeliğin ilk 3 ayında olanlar ve kanser tedavisi görenler ananas içeren smoothieye yeşil elma eklesin.

Kırmızı mucize

 Bu tarif hem ödem atmanıza hem de kırmızı sebzelerden pancarı tüketmenize yardımcı olacak. Ara öğünde 1 bardak içebilirsiniz.

Tarif:

1 yumurta büyüklüğünde kırmızı pancar+1 dilim ananas+5 dal nane+1 dilim taze zencefil+1 bardak suyu blenderdan geçirip tüketin

Mavi-mor cümbüş

½ bardak su+1 yemek kaşığı yaban mersini+1 yemek kaşığı böğürtlen+5 dal maydanozu blenderdan geçirip smoothie olarak tüketin.

Sağlık dolu günler dilerim…