Yeni bir hafta, hatta aybaşında yine beraberiz. Herkesin merakla beklediği Mart ayı dert ayımı olacak sorusuna biraz açıklık getireyim. Abd’de devam eden Halk bank davasının jürili mahkemesi 1 Mart’ta başlayacaktı ama bir şekilde 1 Mayıs’a ertelendi. Bu piyasalara 2 ay gibi bir nefes oldu. 1 Mart Pazartesi günü gelecek olan büyüme rakamları piyasaya biraz moral olacaktır. Akabinde 2 Mart Salı günü reis, insan hakları ve hukuk ile ilgili reform çalışmasını açıklayacak ki, ben bundan fazla umutlu değilim. Ekonomi bakanı Elvan, 15 Mart’a kadar da reis’in ekonomik reformların açıklanacağını söyledi. Valla reis’in işi de zor ekonomi bakanın var ama reformları kendin açıklamak zorundasın, İçişleri bakanın var ama insan hakları ve hukuk reformunu kendin açıklamak zorunda kalıyorsun. Gerçekten meraktan soruyorum, bu bakanlar yaptıkları işleri açıklayamayacak kadar acizler mi?

   Geçen hafta finansal piyasalar, freddy’nin kâbusu gibiydi. Çok ama çok enteresan işler oldu. Önce hisse senedi piyasalarından başlayalım. Hafta’nın hemen her günü satış yedi, ama hisse senedi piyasalarından para çıkışı olmadığını gözlemledik. Hatta 5 gün üst üste yabancı takas oranı ufak ufak yükseldi. Yabancı diyorum ama gerçekten bende bilmiyorum, hangi yabancı! Malum piyasalar da artık üç çeşit yabancı var. Birincisi Abd ve Avrupa menşeili olan, ikincisi Arap sermayesi ve malum üçüncü yabancı ise bıyıklı yabancı. Bıyıklı yabancıyı geçmiş yazılarımda uzun uzun anlatmıştım. Bu takasa etki edenin birinci yabancı olduğunu pek düşünmüyorum. Geriye kalanlara da %50 şer ihtimal veriyorum. Eee ne değişti diyeceksiniz, biliyorum. Değişen olay yok sadece polyannacılık oynadığımızın göstergesi olarak karşımıza çıkıyor bu olay. Bunu anlatmaya kalksam seri köşe yazıları gerekir, o yüzden biraz düşünün mutlaka bulacaksınız.

   Malum döviz ile olan mücadelede DOLar vadeli kontratlar da alınan karar ile 16 aya yayılan vadeli pozisyonlar işleme alınmıştı. 24 Şubat Çarşamba gecesi döviz vadelilerin takasına bakmış bulundum. Merkez bankası 400 kusur bin kontrat short (açığa satış) pozisyon açmış, Maliyeti 7,72 görünüyor. Alıcıların ise hepsi ciddi zararda, tabi en iyi alıcı Akbank 7.22 maliyeti var. Tabi bu arada DOLar 7,03 den işlem görüyor. Bu şekilde Cuma günü kapanış olsa tüm alıcılar ciddi zarar yazacak. Haliyle Merkez bankası kendine yeni oyun arkadaşı bulmakta ya da istediği oranda bulmakta zorlanacak. Piyasalarımız yeterince sığ işlem görürken daha az derinlik olmasına sebep olacak. Nasıl bir bahane olmalı ki vade sonu yanı Cuma akşam kapanışında DOLar biraz yukarı çıksın. Hoppp, Abd 10 yıllık tahvil faizleri imdada yetişti ve Dolar kapanış rakamı 7.38 olarak işlem gördü. Sonuç mu! herkes mutlu... Bu arada merkez bankasının mutlu olduğu yerde kim mutsuz olur biliyor musunuz? Tabiki, vatandaş. Bir başka ilginç olan olay ise ilk defa vade başında viop30 da vadeli taraf, spotun eski oranla 1.200 puan altında başladı yeni aya. Cuma günü seansın son 15 dakikası bir an hafta sonu savaş çıkacak sandım. İlginç işler olamaya devam ediyor. Şeytan bizim piyasalara staja gelmesi lazım, onun bile aklına gelmeyecek işler dönmeye başladı. Haftanın özlü sözünü anonim olarak paylaşıp, haftalık analize geçelim. “Boş bir kafa, şeytan’ın çalışma odasıdır”

BİST100: Geçen hafta verdiğim stop seviyesi 1,520 idi. Hisse senedi ayağında bu seviye de stop olmayanlar ciddi zararlar ile karşılaştı. Tabi ki her hisse senedinin hikâyesi ve beklentisi farklıdır. Bu yüzden yeni haftada başlangıç yapacağımız seviyemiz 1,471 puandan olacak. Büyüme verisi ve beklentilerin olduğu bu haftada 1,515 üzerine çıkmadan hisse almanın bir anlamı olmaz, güvenli bölge için 1,515 üzeri kapanışların gelmesi şart. Stop olmayanlar için ise son stop seviyesi her türlü opsiyonu içine alarak 1,450 olarak karşımıza çıkıyor. 1,450 altında satışlar sertleşir.

DOLar: Geçen haftanın son iki günü gelişen olaylar sert hareketler gözlemlendi. Faizin 0,25 olduğu Abd’de 10 yıllık tahvil faizleri 1,61 seviyelerini gördü. İlginç olaylar olmaya, para ana merkezine biraz daha kaymaya devam ediyor. Bu hafta 7.20 / 7.50 arası bir sıkışma hatta 7.20 altına sarkmalar beklenebilir.

ONS ALTIN: Küresel piyasalarda gelen satış dalgasına ayak uydurması sebebi ile çok ciddi gerileme yaşandı. Satışların devam etmesi durumunda 1,665$ lar görülebilir. Düşüş trendi devam ediyor gibi görünmekte. Perşembe opec toplantısı bence ons altına etki edecektir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve iyi bir hafta diliyorum.