Yeni bir hafta başında yine beraberiz. Hafta sonu, 13 şehit haberi ile sarsıldık. 13 ocağa düşen acıyı, empati yapanlar ne demek istediğimi çok net bir şekilde anlayacaktır. Geçen sene 28 Şubat’ın yıl dönümünün yaklaştığı şu günlerde bu tarz olaylar yüreklerimizi bir kez daha dağladı. 28 Şubat 2020’de 33 askerimizin şehit haberleri ile sarsılmıştık. Valla, canım o kadar sıkkın ki, yazıp yazıp siliyorum. Ateşe, körükle gitmeyeyim diyorum. Ama içim içimi yiyor. Bu konu hakkında yazacaklarımı yutkunarak, acı ile içimde tutuyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Civisi çıkmış derler ya, hehh işte öyle bir hal aldı memleketimin son hali. Neresinden tutsan elinde kalıyor. Geçen hafta açıklanan işsizlik rakamları, bunun yanında genç işsizlik ve Tuik’in rakamlarla nasıl oynadığının uluslararası kanıtı her yerde boy boy ifşa edildi. Uluslararası kriterlerde 18 / 34 yaş arasını genç işsizlik tanımında yer alırken, TUİK verilerinde ise 15 / 24 yaş arası genç tanımında yer alıyor. Kaldı ki 15 yaş grubunun çalışması resmi olarak yasak zati. 20 yaş grubunun da asker olduğunu düşünürsek eldeki verilere rağmen oranlara baktığımızda akıl tutulması yaşıyorum resmen. Neyi neresinden tutsak, elimiz de kalıyor dedik ya en başta.

Geçen hafta Pazartesi günü Reis televizyonlardan açıklama yaparak Çarşamba günü Ulusa sesleniş konuşmasında güzel haberleri olduğunu ve dikkatlice dinlememizi öğüt etti. Finansal piyasalar dahil bir çok kişi bir ümit beklemeye başladı, pozisyonlar aldı. Ne Çarşamba ulusa sesleniş konuşması oldu, nede müjde haberi geldi. Bir umut dedi piyasalar, Cuma namazı çıkışı konuşur dedi ama nafile ses soluk çıkmadı, Eyy chp den başka bir şey. Ne hükümet sözcüsü, ne de Cumhurbaşkanlığı sözcüsü bir açıklama yapmadı. Haliyle basın bu konunun üstüne de gitmedi. Eee şimdi Reis’e nasıl güven duyacak piyasalar. Bu olay manipülasyonun’un dik alası değil de nedir peki! Ahhh ahh, bu gözlerler neler gördü, bu kulaklar neler duydu. Geçen hafta köşe yazımı bir kez daha okuyun ve biraz düşünün. Neyse haftanın özlü sözünü şuraya bırakıp haftalık analizlerimize geçelim. “Bazen aynı dili konuşmak yetmez, bir de aynı yerden anlamak gerekir.” T.S. Eliot

BİST100: Geçen haftaya 1.527 puandan başlamıştık. Tüm hafta satış baskısına rağmen alt değerimiz 1.510 üzerinde kalmayı başardık ve haftayı 1.538 den yaptık. Bu hafta Tüm olumsuzluklara rağmen 1.510 altında kapanış yapmayacağımızı düşünüyorum. Haftayı da 1.515 – 1.575 aralığında geçmesini tahmin ediyorum. Bu iki rakam dan biri kırılır ise kırılım yönüne sertleşeceğini unutmamakta fayda var. Bilanço haftası olarak da ayrıca tabip edeceğiz.

DOLar: Teknik olarak aşırı satış bölgesinde bulunan $ yeni haftaya ilk önce yükselişle başlayacaktır. Sonrasında 7 TL altını mutlaka test edecektir. Bu deneme mutlaka olacaktır. Olmadığı taktirde yeniden yükseliş moduna geçeriz. Piyasanın bu durumunda stratejiyi ve psikolojiyi doğru yönetmek lazım. Haliyle sabır ama doğru zamana kadar sabır.

ONS ALTIN: Geçen hafta 1.813 üzeri hareketten bahsetmişti. Nitekim 1.855 e kadar gitti ve direnç bölgesinden kar satışları ile gevşeyerek haftayı 1.820 den kapatarak yaptı. Bu hafta 1.855 üzeri kapanışlar olmadığı sürece satış baskısı devam edecektir. Abd’de ekonomik paket satışlara sebep olabilir. 1.792 altında satışlar sertleşebilir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve iyi bir hafta diliyorum.