Yeni bir yılın ilk hafta başından merhaba. Ekonomi piyasaları ile ilgili sizlere bir iyi, bir de kötü haberim var. Önce iyi haberle başlayalım; 2020 çok şükür bitti. Kötü haber ise 2020’nin bir üst versiyonu olan 2021 başladı. Şahlanış yılı olarak başladığımız yılda,  İnşallah at’tan düşmeyiz.

   2020 yılının son günlerinde ki asgari ücret belirlemesi yüzünden açıklanamayan zam haberleri, 2021yılının ilk günü tan ağarmadan gelmeye başladı. Doğalgaza %1, elektrik tarifelerine %6, köprü geçiş ücretlerine %25, emlak vergisi, mtv, ehliyet ve kimlik kartına, çevre temizlik vergisine, yurt dışından gelen telefon bandrollerine, mahkeme başvuru harçlarına muhtelif oranlarda zam yapıldı. Zamlar yağmur gibi geldiği için kaçırdığım olan varsa, siz öderken anlarsınız diye düşünüyorum. Yıllık enflasyon 12 ise, köprülere neden %25 zam yapıldı. Yok enflasyon %25 ise memura, işçiye ve emekliye neden % 3 zam yapıldı diye soranlar var. Ben oraya kadar çalışamadım, cevabı bilen yazsın.

   Geçen sene “Güvenme dostuna, saman doldurur postuna” özdeyişinden sonra gelen ekonomi bakanının istifasını takiben, alt kadrolar da temizlendi. Reis’in yeni ekonomi bakanı olarak Lütfü Elvan’ı ataması, Merkez bankası başkanını değiştirip Naci Ağbal’ı getirmesi ve akabinde faiz – enflasyon çıkmazından çıkıp faiz oranlarını bir ay içinde iki kere artırması bizlere umut olmuştu. Ekonomik toparlanmayı destekleyecek yapısal reformları dört gözle beklemeye başladığımız bir anda, uzun süredir cezası kesinleşmemiş tutuklular için, aihm’den gelen tepkileri ve onlara verilen cevapları “su akar, yatağını bulur” diyerek iyimserliğimizi muhafaza etmeye çalıştık. Tam bu dönemde önce vitrin mankeni ile refüze edilen dindar muhalefet tartışması, sonrasında ise liyakatsiz rektör atamaları ile gündem oluşmaya başlayınca, 2021 yılının neden daha kötü geçeceği, at’tan neden düşeceğimiz belirmeye başladı.

   Üzülerek şunu belirtmek isterim ki; başkanlık sistemi ile ortadan kalkması planlanan bürokrasi hantallığı, tek adamlılık ile hantallıktan sürünmeye geçti. Yanlışları görüp uygulamada kararsız kalmanın sebebi, sorumluluk almamadan kaynaklanıyor. Liyakatsiz kadrolar, tek adama karşı düşmemek için devlet kademelerini zamanımı geçiririm, maaşımı alırım zihniyetine dönüştürdü. Bu mantık iyice olgunlaşmaya başlayınca reis’in üzerine daha fazla yük düşmeye başladı. Bir de bu sorunları reis’e kimin ileteceği, ne zaman ileteceği bilmecesi girince hantal olan bürokrasi sürünmeye başladı.

   Yapısal reformlar Şubat ortasına kadar gözle görülür şekilde ortaya konulmaz ise yeni faiz artırımları ve alım gücünde ki düşüş hızla devam edecektir. Bu olaylar kelebek etkisi ile bir birini tetikleyecektir. Kaldı ki bu olaylarda covid ve mutasyon gündemini aklıma bile getirmek istemiyorum. Birde bunları eklersek, yaşanacak ilave sıkıntılarla işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Amaaannn herkes gibi yapın sizde, iyi düşünün iyi olsun…

BİST100: Geçen hafta vade ve yılsonu olması sebebi ile anlamsız ve sert yükselişler yaşayabiliriz demiştim. Verdiğim tüm dirençlerin 20 puan üzerini görerek 1.476 puan ile kapattı piyasalar. Yılsonu rallisi görülmeğe değerdi. Yeni haftada ilk dirençlerimiz 1.480, 1.500, 1.513 ve 1.530 olarak karşımıza çıkacaktır. Destek konusunda ise takip edeceğimiz rakamlar sırası ile 1.462, 1.448, 1.428 ve 1.405 olacaktır.

DOLar: Sizlere daha önce de defalarca kez söylediğim gibi yılı 7.80 altında 7.44 den kapattı. Yeni yılın ilk zamanları tepki alımları ile başlayacaktır. 7.66 kırıldıktan sonra 7.66 / 7.85 bandında kırılım gerçekleşene kadar hareket etmesini bekliyorum. Geçen hafta görülen 7.30 dip seviyeleri dip olarak algılanabilir.

ONS ALTIN: Yılı 1.898 $ dan kapattı. 1.898 / 1.905 arasında ki kırılım yukarı olur ise sırası ile 1.915, 1.921, 1.934 ve 1.965 görülecektir. Kırılım aşağı olur ise 1.881, 1.872 ve 1.867 takip edilmelidir. Küresel piyasalarda ki hareketler çok dikkatli takip edilmelidir. Gram altın için sizlere bir iki kelam yazmak istiyorum. 440 / 430 TL aralığı alım fırsatı olarak karşımıza çıkacaktır.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve huzur dolu iyi bir hafta ve iyi bir yeni yıl diliyorum.