Yeni bir hafta başından merhaba, yazımı yazarken dışarıdan gelen 30Ağustos Zafer bayramı kutlamaları ile içimi ayrı bir coşku kapladı. İzmir’de bu kutlamalar bir farklı oluyor. Eski’den Tv’ler de 30 Ağustos zafer bayramına dair ayrı ayrı programlar olurdu. Şu an bakıyorum da magazin programları her kanalda bodrum’dan, Marmaris’ten, Çeşme’den, Alaçatı’dan ünlü manzaraları ile günü geçiriyor. Bugünleri, bu güzellikleri ne şartlar da ve ne fedakârlıklarla yaşadığımızı unutmamamız lazım diye düşünüyorum. Her ne kadar yazılı ve görsel basın 30 Ağustos Zafer bayramını yok saymaya çalışsa da, bizlerin içinden atamazlar bu coşkuyu.

   Ekonomi bakanı Sayın Albayrak’ın iyimserliğine hayran olmamak imkânsız. Gelen her kötü ekonomi verisine, bir kılıf bulması ise takdire şayan bir olay. Geçen hafta açıklanan ekonomi güven endeksi 89,5 olarak geldi. 100 altında ki oranın olumsuz olarak değerlendirildiği veride Albayrak “Battık, bittik lobisi yine üzülecek. Ekonomik Güven Endeksi temmuz ayında 82,2 iken, ağustos ayında yüzde 4,4 oranında artarak 85,9 oldu. Durmak yok. Yola devam!" ifadelerini kullandı. Hafta sonu gece kararnamesi ile ÖTV’de ki son zamdan sonra oranlar %45 ile 220 arasında değişti. Kdv dâhil vergi %277 oranında arttı. Bir araçtan bu kadar vergi alıyorsan neden yerli araç üretilsin ki? Bu vergilerden sonra ekonomi güven endeksi Eylül ayında ne gelecek diye merak ediyor musunuz acaba! Şaka gibi bir ülke olduk, yeminle size.

   Temmuz sonu TCMB döviz rezervleri açıklanmıştı, ödünç aldığımız swapları çıkardığımız da durum -37 milyar DOLar seviyesinde idi. Bankalarda ki likidite, zorunlu karşılık ve swap için eridi. Merkez bankası kararını gölgede bırakmak için geliştirilen sürpriz’in piyasalara yansıması etkili olmayınca Merkez bankası değişik fonlamalarda faiz artırımı yaptı. Her ne kadar hala faiz indireceğiz deseler de önümüzde ki merkez bankası toplantısında minimum 50 baz puan faiz artırımına mutlaka gidilecektir. Gidilmediği takdirde dövizde ciddi atak olacaktır. Sıkıştırma politikası her seferinde sonuçsuz kalıyor. Yapısal reformlar için artık geç kalınmaya başlandı. Sıkıntı her geçen gün büyüyor. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcı 13.5 milyar DOLar’lık çıkış yaptı. Bu arada yerli yatırımcı geçen hafta döviz satıp, karşılığında altın aldı. Piyasayı çok ama çok iyi okudukları kanaatindeyim.

   Geçen haftalarda da dediğim gibi hep aynı şeyleri yazmak beni de siz okuyanları da sıkmaya başladı. Bu kadar ikaza rağmen yol haritasında değişiklik yapmayan iktidar yetkilileri sonuçta hepimizin aynı gemi de olduğunu unutmamalı. Eğitim de yatırım yapılmasını öğretmen maaşları engelliyormuş. Daha neler duyacağız, daha neler göreceğiz bakalım. Özel okullarda kdv oranının %1’e inmesi ayrıca manidar. Sadece 1.ci, 8.ci ve 12.ci sınıfların eğitim alacağı yeni bir sistem geliyor. Diğerleri uzaktan eğitimle devam edecek. Özel okullar artık e- ticaret veya bedelli askerlik gibi oldu. Ziraat bankası şubelerinden tezkere alan gençler gibi artık, özel okullarda yatır parayı diploma dönem sonunda eve gelsin. Neyse konuyu yine haftanın sözü ile bağlayalım fazla uzatmadan. Bu haftanın özlü sözünü Cenap Şehabettin’den seçtim. Cenap bey, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuva-i  Milliye'ye karşı olumsuz tutumu nedeniyle öğrencileri tarafından istenmeyen adam ilan edilse de, daha sonra cumhuriyeti destekledi ama yalnızlıktan kurtulamadı. Anlayacağınız inadı geç kırıldı.  “Gariptir, yükü çeken manda ses çıkarmaz da, kağnı inler.” Cenap Şehabettin

BİST100: Geçen hafta bahsettiğim testere piyasayı yaşadık, verdiğim iki rakam olan 1.125 ve 1.060 arasında gitti geldi ve haftayı 1.100 puanda kapattı. Yeni hafta içinde bu rakamlar geçerli olacak. Hangisi kırılırsa yön o tarafa olacaktır. Vade sonu olması ile sert hareketler ve tuzaklara dikkat etmekte fayda var.

DOLar: Pazartesi, Salı farklı bir fiyatlama, haftanın diğer günleri için farklı bir fiyatlama bekliyorum. Yukarıda 7,40 aşağıda 7,20 gösterge olacaktır.

ONS ALTIN: Geçen hafta 1.940 da kapatan ons altın için 1.900 ler korkutma amaçlı test edilecektir demiştim, sonrasında yönün yukarı olacağını söylemiştim. 1,902 gören ons altın haftayı 1.964 de kapattı. Bu hafta 1.969 önemli bir eşik olacak, yukarı kırılım halinde 2.000 DOLar’lar test edilecektir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı ve iyi bir hafta diliyorum.