Yeni bir hafta başından merhaba, Geçen hafta bayram sebebi ile sizlerle beraber olamadık. Aslında gelişen olaylardan sebep, çok yazmak istemiş olsam da bir türlü fırsat bulamadım. Beni yazmaya iten olayın ne olduğunu merak ediyor musunuz? Bayram öncesi bir öğrencim DOLar vadeli endeksinin takaslarını yollamış. Peşinden aradı, hocam size ekran görüntüsü attım, bu ne anlama geliyor diye sordu. Bende araç kullandığımı, müsait bir zamanda bakacağımı söyledim. İş finans piyasaları olunca, meraktan aracı yol kenarına çekip yolladığı ekran görüntüsüne baktım.

Merkez Bankası, Ağustos, Ekim, Aralık 2020 ve Şubat 2021 vadelerde ortalama 50 şer bin vadeli döviz kontratı satmış, maliyet 6,85 TL civarı. Öğrencimi geri aradım, tüm gün piyasayı takip ettiğimi, döviz tarafında bir hareketlilik olmadığını, bunun başka bir amacı olduğunu anlattım. Nasıl bir amaç olabilir ki sorusuna karşılık ise yüksek ihtimal bir iki gün içinde dövizde hareketlilik olacağını ve bunu bilen arkadaşların Merkez Bankası’nı zarara uğrama uğruna birilerini zengin etme ya da kamu bankalarının yüksek zararlarını telafi etme çabası içinde olduklarını anlattım. Velhasıl 27 Temmuz’da olan olay, ertesi gün 28 Temmuz’da meyvesini vermeye başladı ve DOLar’da ki hareketlilik başladı. Peşinden Merkez Bankası bir karar aldı 4 aylık vade kontratlarını 16 aya çıkarttı. Her vade de satmaya başladı. İşin açıkçası derin ve tehlikeli sularda yüzmenin bedellerini inşallah hesaplamışlardır.

Bunun üzerine döviz’deki hareketlilik için açıklama yapmayan yetkililer adına Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı sonrası Ayasofya önünde basın açıklaması yaptı. Bu açıklamanın benim nazarımda başka bir anlamı var. Gerçi her ne kadar açıklama metnini daha önce okumamış olsa bile, vermeye çalıştığı özgüvenin bir antlaşmanın aşamasında olduğunun göstergesi olarak yorumluyorum. Metni okumadığını nereden çıkarıyorsun derseniz, 2002 yılı ile 2017 ve 2019 verilerini açıklarken 2017 deki yüksek ihracatın 2019 da düştüğünü buzdolabı verilerinden anladı ve çamaşır makinası ve bulaşık makinası verilerinde 2017 yılını pas geçti. Aslında Sayın Erdoğan’a, metni hazırlayan arkadaş 2017 den sonra biz patladık dedirtti. İşler kötü gidiyor dedirtti.

Abd’ki Kasım ayı seçimlerinden önce Trump’ın oylarının düşmesi, DOLar endeksine satış getirdi. Şimdi aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık modunda bir Türkiye var. Trump seçimleri kazanırsa DOLar endeksi tüm dünyada güçlenir ve bu bizim işimize gelmez. Trump seçimleri kaybederse DOLar endeksinde ki düşüş devam eder ki bu bizim işimize gelir. Fakat başkan adayı Joe Biden’in Türkiye’ye bakış acısı hiç güzel değil. Biz doğruları yapmadığımız sürece hep dış mihraklardaki lehimize gelişmeleri beklemek zorunda kalacağız. Artık gerçekten yerli ve milli kararlar alma zamanı geldi de geçiyor bile…

Bu hafta’nın anlamlı sözünü bırakıyorum, bunun üzerine biraz düşünün olur mu! “Kaleyi sattım, filler isyanda, vezir intihar etti. Bu arada atları da serbest bıraktım. Çevremdeki piyonlardan zaten medet ummadım, şimdi şah olduğunu düşünen varsa buyursun hamle yapsın.”

BİST100: Zorlu bir haftayı geride bıraktık. Sert düşüşler yaşadık, Cuma günü dipten gelen tepki alımları ile haftayı 1.060 da kapattık. Teknik açıdan tepkinin devam etmesini bekliyor olsam da haftanın ikinci yarısı kar satışlarının geleceğini düşünüyorum. Kar satışlarından sonra ki tepki önemli olacak. Dirençlerimiz 1.075, 1.080 ve 1.092 olacaktır. Desteklerimiz ise 1.052, 1.030 ve 1.015 olacaktır.

DOLar: Teknik olarak ikili tepeden satış baskısı ile geri dönüş hedeflense de, gerekli satış gelmeyeceği için 7.50 ve 7.80 ilk hedef olarak karşımıza çıkacak. Dövize saldıran dış mihrakların ödediği vergiyi de kaldırarak neye çanak tuttuğumuzu inanın sizlere anlatamıyorum. Yerli yatırımcı döviz alımına devam ederek, yanı iktidarın politikalarına güvenmediği bu hafta ki Tüik verilerinde de görmüş olduk.

ONS ALTIN: 2.075 $ görerek yeni zirve yaptı. Cuma günü gelen kar satışları ile haftayı 2.035 $ da kapattı. Kar satışlarının bu haftanın ilk yarısında da devam edeceğini düşünüyorum. 1.975 $ a kadar olan geri çekilme bence doğal olacaktır. Aşağı sarkması durumunda ise tekniğin bozulacağı ve sert satışların geleceğini gösteriyor olsa da 1.990 $ ın altına bu hafta sarkacağını düşünmüyorum.

Hepimize bol bereketli ve sağlıklı bir hafta diliyorum.