Yeni bir hafta başından merhaba, Sağlıklı yaşamın en büyük temennimizin olduğu bir ortamdan geçiyoruz. FED başkanı Powell ve ECB başkanı Lagarde’ın da dediği gibi bu sorun ekonomik değil, sağlık sorunu ve biz elimizden gelenin en fazlasını yapıyoruz. İşte, Dünya’nın iki büyük merkez bankası başkanlarının ifadesi aynen bu şekilde.

Ülkemiz de yaşananlardan her ne kadar artık bahsetmek istemesem de duyarsız kalamıyorum. Açlık sınırı altında, asgari ücret ile geçinmeye çalışan ve milyonlarca insanın işsiz kaldığı bir ortamda açıklanan destek paketlerini, hayretler içinde seyrediyorum. İhtiyacı olan kredi çeksin, Tatile gidecek olan kredi çeksin, Ev, araba alacak olan kredi çeksin gibi bir ekonomik paketi ben algılayamadım. Haliyle yaş geçiyor, belki de problem bendedir. İnsanların geçim sıkıntısı yaşadığı, bir ekmeği nasıl alacağını düşündüğü ortamda, Ev kredisi almak için bankaların önünde, Pazar gününden kuyruğa giren insanların haberleri dolaşmaya başladı sosyal medyada. Bu nasıl bir algı operasyonudur, bu nasıl bir akıl tutulması ve alay şeklidir.

Konut satışlarında bir artış illa ki olacak, atıl parası olan insanlar bir şekilde yatırıma yönelecek. Ama Pazar gününden banka önünde kuyruk haberleri, nedir arkadaş! Toplumu sadece görüş olarak değil, ekonomik olarak da ayrıştırılmaya başlandı. Sorsan biriz, milliyiz, birbirimize yeteriz. Sonrasında bi 10 TL göndersene.

Bir de Hazine ve ekonomi bakanı Sayın Albayrak’ın ekonomistler ile yaptığı toplantıya değinmek istiyorum. Toplantıdan çıkan değerli arkadaşlar, konuştuğunuz televizyon kanalları kapalı devre yayın yapmıyorlar. Biz, sizleri ekranlarda seyrediyoruz. Söylediklerinizi duyuyoruz ama inanmıyoruz. Ekonomist olarak finans piyasaların da ki değerinizi bu kadar ayaklar altına aldırmayınız. Son pişmanlık fayda etmeye bilir.

Finansal piyasalarda ki ilginç fiyatlamalar, rüzgârı arkasına almış gibi görünüyor. Bilirsiniz ki, balonlar ve uçurtmalar da rüzgârda uçar. En ufak rüzgâr akımının azalması, uçurtmaları döne döne yere çakılmaya iter. Neyse haftalık analizlere geçmeden, Hafta’nın atasözünü buraya bırakayım. “Ağaç ucuna yel değer, güzel kişiye söz değer”

BİST100: Geçen hafta ki analizimde de belirttiğim gibi geçmesi gereken dirençleri geçti ve üzerine çıktı. 110,475 direnç inden geri döndü. Bu hafta 111.350, 112.200, 113175 ve 113.850 direnç olarak görünüyor. Desteklerimiz, 110,900, 109,200, 108,550 ve 107,500 görünüyor.

DOLar: Beklentim doğrultusun da sakin bir hafta’yı geride bıraktık. Bu hafta 6,83 e doğru ataklar gerçekleştirse bile üstü zor görünüyor. 6,75/77 yi dip yapmaya çalışıyor görüntüsü var. Olası swap haberinde ki geri çekilme ise 6,58 e kadar olabilir daha altı şimdilik görünmüyor.

ONS ALTIN: 1,745$ dan satış yiyen ons altın 1,670 leri görse de haftayı 1,685 den kapattı. Satış baskısının devam etmesi 1,636$ ın görülmesine sebep olabilir. 1,700 $ ın altı ve üstü olarak takip edilebilir. Ons altın’da zor bir hafta bizi bekliyor.

Hepimize bol bereketli ve sağlık dolu iyi bir hafta diliyorum.