Yazılarımı Pazar günleri yazıyorum, bu vesileyle Annelik duygusunu yüreğinde hisseden tüm annelerin, anneler gününü canı gönülden kutluyorum. Bu sebepten dolayı annelerden bir ricam olacak. Anne sütü ilk altı ay çok önemli, lütfen bu görev ve fedakarlıktan kaçınmayın. Sonrasında Allah muhafaza büyüttüğünüz çocuk devlet kademesinde yer alır, eksik anne sütünden sebep saçma sapan kararlar alır, bunun bedelini koskoca bir millet öder.

Ya birader, nereden geldin bu konuya diyenlerinizi duyar gibiyim. Geçtiğimiz hafta yaşananlar olaylar, yürekleri ağızlara getirdi. Hoş ağızlara gelenler, geride gitmedi ama neyse işte. Bir çok kişi uzun zamandır soruyordu. Yazılarında neden DOLar’ı bu şekilde yazıyorsun diye, bende zamanı geldimi anlatırım diyordum. Bir baktım, zaman o zaman. Öncelikle sizlere DOLar ile ilgili birkaç şeyden bahsetmek istiyorum. Para birimi $ olmayan her memleket, efektif döviz mücadelesi verir. Efektif ne demek ? Efektif nakit para demek, en hızlı nakite dönüşen olarakta kullanılabılır. Yalnız yabancı nakit para yani, döviz efektif olur. Efektif kur dediğimiz zaman, ülkemizin yurt dışı ticareti akla gelir. Alış veriş yaptığımız ülkenin ve bizim enflasyon oranları devreye girer. Buraya kadar sıkıntı yok değil mi?

Biz hammadde üreten bir memleket değiliz, ara mamül de üretmiyoruz malesef. Bu ihtiyaçları yurt dışından karşılıyoruz, haliyle yaptığımız ticarette bazı dengeleri gözetmemiz lazım. Döviz kurunun yükselmesi, ne yurt dışından mal alırken, ne de yurt dışına mal satarken işimize gelmiyor. Bunların türlü sebepleri var, aradan cingözlük yapıp kimse demesin satarken iyi diye. Neyse dönelim konumuza, Yurt içinde yerleşik hanelerin elinde döviz olması ve kurun yükselmesi o haneleri zengin etmez. Zengin olma hayalleri kuranlar, büyük yanılgı içine düşerler. Neden peki? Elimde ki döviz kadar alım gücümüzü korumuş oluruz sadece. DOLar 3 lira iken aldığın mal ile 7 lira iken aldığın malın miktarı değişmez, sadece fiyatı değişir. Öncelikle bu yanılgıyı ortadan kaldıralım. O yüzden dövizin çıkması elindeki döviz kadar seni korur. Evet, kimse zengin olmaz bunu anladık değil mi? Ama elinde dövizi olmayan, günlük veya aylık yaşayan hane halkları fakirleşir. Kur 3 TL iken 3.000 TL maaş alan, kur 7 TL olunca da 3.000 TL maaş alır. Haliyle aldığı ürün her ne ise en az %50 eksik alır. Bu sebze, meyve, et, kalem, sigara ya da herhangi bir şey olabilir. Alım gücü düşer ve geçim sıkıntısı yaşar. Ve sonuçta fakirleşir.

İşte ben bunları bildiğim için! geçen sene yılbaşında hükümet, ekonomi kuvvetlensin diye bir dünya teşvik dağıttı. Bu teşvikleri alanlar 3.80 den DOLar alımına yüklendi. Aynı hükümet bu teşvikleri denetlemedi. Haliyle hem hükümet yanlısı görünüp, hem havadan gelen ucuz maliyetli parayı dövize gömenler için ben bu sefer DOLar diye yazmaya başladım. Yani DOL’un açılımı gözü doymayan dolandırıcı, “ar” ise yerli ve milli görünüp arsızlaşan, namussuzlaşan demek benim gözümde. Yani bir nevi hain, içimizdeki İrlandalı gibi düşünün. Hane halklarını bundan ayrı tuttuğumu bir kez daha belirtmek isterim.

Anne sütü işte tam burada devreye giriyor. Yukarıdaki İrlanda’lılara, anneleri sütlerini helal etmediği için bunları yapıyorlar. Bir de anne sütü içemeyenler var. Onlarda 3 bankaya swap yasağı koyuyor. Madem açıkta yakaladın yükselt faizleri, inlet bankaları kazan parayı. Ama bizimkilerde anne sütü eksikliği olduğu için direkt yasak koyuyor. Ve açık pozisyonlarını kapatırlarsa yasağı kaldıracağını açıklıyor. Artık söyleyecek söz bulamıyorum ve haftanın atasözü “sütsüz koyun meleğen olur” diyerek yazıyı burada bitiriyorum.

BİST100: Geçen hafta bahsettiğim daralan düşüşü kısmen yaşadık. Ön gördüğüm gibi yukarılar bulutlu çıktı. 101.110 dan başlayan endeks haftayı 97.845 ten kapattı. Bu hafta 96.555’in altına inmediğimiz sürece sorun yok gibi. Ama inersek sorun büyük olur. Bulutlar müsade eder de güneş görünürse 100.555 sağlam bir direnç olarak karşımıza çıkacak.

DOLar: 20 Nisan yazımda da belirttiğim gibi 7.2169 dirençi kırıldıktan sonra DOLar yorumu yapmayacağımı yazmıştım. Bu hafta ki yorumum Gözlerimi kapadım, dişlerimi sıktım. Kaderimizi bekliyorum.

ONS ALTIN: Geçen haftayı ilk gösterdiğim dirençten dönerek kapatan ons altın 1.700$ altında 1.675 $’ı destek olarak alacaktır. Yukarıda 1.725’i kırmadığı sürece yatayda seyrini sürdürür.

Hepimize bol bereketli ve sağlıklı iyi bir hafta diliyorum.