Covid 19’lu günlerde Nisan ayının da sonuna geldik. TBMM’nin 100. kuruluşunu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Ramazan-ı Şerifin gelişini birlikte kutladık. Evlerde olduğumuz için coşkular buruk, fakat istek ve heyecanlar aynı oldu.

   Evde Kal Türkiye sloganı yine vatandaşı vurdu. İşini evine taşıdı ve masrafları arttı. Patronlar yine karlı çıktı. Nasıl mı? Kendi işimden bahsedeyim, çalıştığımız aracı kurum çalışanları yüklendiler pc’leri evlerine götürdüler. Elektrik, internet, telefon, yemek vs masrafları çalışanlara yıkıldı. Patronlar ayrıca yol, yemek, ısınma, sigorta gibi harcamalardan yırttı. Çalışan her vatandaş mağdur, çalışmayan vatandaş ise mağdurun mağduru. 3-5 çocuk yapın derken iyiydi, şimdi bu arkadaşlar nasıl bakacak bu çocuklara. Rıskı veren tabi ki Allah, amenna. Elinde, kenarında bir imkânı olmayan ne yapacak. Yardım eden belediyeleri de paralel ilan edip yardımları yasaklayınca, çaresizlik diz boyu oldu.

   Okuduğum bir kitaptan aklımda kalan kinayeyi sizlerle paylaşacağım. “Dere deki balığa gölü. Gölde ki balığa okyanusu anlatamazsın. Bu cümleyi bir an olsun düşünün. Bu köşe yazılarını, yıllarımın tecrübesinden eleyerek sizlere aktarıyorum. Sizlere hep yakın geleceğe ışık tutmaya çalıştım. Yazdığım onlarca köşe yazısı arşivlerde ve sosyal medya hesaplarımda mevcut, okuyun hep yaşayacağımız günleri sizlere anlatmaya çalışmışım. Kulak verip anlayanlar artık okyanusun nasıl bir yer olduğunu biliyor. Direnenler ise doğrulara kulak tıkayıp, kaderci bir şekilde başına gelecekleri beklemeyi tercih edenler. Bu arkadaşlara da bir şey demek istemiyorum ama toplum olarak yaşadığımız için çoğunluğun isteğine göre yönetilip, çoğunluğun deresinde boğulmak zorunda bırakılıyoruz.

Tabi, hayatımıza corona sağlık yönünden büyük tehlike olarak girdi. Ama bence corona sağlıktan çok bizi çocuklarımızın eğitimine ara verilmesinden ötürü daha büyük sıkıntı olarak vurdu. Eğitim sistemimiz zati tartışma altında devam ederken, bir de corona yüzünden zirve yaptı eğitimsizliğimiz. Bu aslında ne demek olacak ileride biliyor musunuz? Gelecekte derede yüzen balık sayısı daha da çok artacak. Göldekiler ülke yönetiminde, okyanusu görenler ise beyin göçü yaşayacaklar.

   Sizlere çok eski bir anımı anlatmak istiyorum. Yıl 1993, Bir dostumun abisi töre cinayetinden 20 yıl hapis cezası almış ve cezanın büyük bir bölümünü tamamladıktan sonra yasal haklarından ötürü bir haftalığına evci iznine çıkacak. Benim görevim Üsküdar Paşakapı cezaevinden alıp, Harem otogarına bırakmak ve bir hafta sonra otogardan alıp Paşakapı cezaevine geri bırakmak. Neyse, abiyi aldım ve hiç konuşmadan 5 dakika sonra memleketine gitmesi için Harem otogarına getirdim ve otobüse bindirip yolcu ettim. Bir hafta sonra aynı otogarda abiyi karşıladım. Bana selam verdi ve arabaya bindik. Yolda bana kardeşinin Tempra aracından bahsetti. Bir düğmeye basıldığında püfür püfür soğuk hava, bir düğmeye basıldığında sıcak hava üflediğini anlattı. Aracı uzay mekiği gibi anlatıyordu. 2 sene sonra tahliye olduğunda kendisinin de aynı araçtan alacağını söyledi. Neyse, geldik cezaevinin önüne. Giriş kalabalık, başladık sohbet etmeye. Neden girdin abi dedim, töre cinayeti kardeşim dedi. Pişman mısın dedim. Durdu, derin bir nefes çekti ve dedi ki bacım için mi yoksa 18 yıl için mi? Ben sustum, sonra dedi ki ikisi içinde çok pişmanım. İleride pişmanlık yaşayacağımız şeylerden uzak durma dileği ile.

Neyse bu haftanın atasözünü de “Derede tarla sel için, tepede harman yel için” diyelim.

BİST100: Geçen hafta ki değerler önemini koruyor. Aşağı doğru 96.400, yukarı doğru ise 100.450 değer noktalarımız olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerleri ne tarafa kırarsa o tarafa işlemler hızlanacaktır. Short tarafında olmayı tercih ederim.

DOLar: Mevduatlardaki DOLar’lar bozulmadığı süreçte gevşeme artık imkânsıza doğru gidiyor. Covid-19 nedeni ile ekonomi zor durumda iken basılan para işleri iyice karıştırdı. 7.00 üzerinde kapanışlar zirve yolunu açar.

ONS ALTIN: 1.728 $ dan haftayı kapattı. 2 haftadır bahsettiğim 100 $ marjda güzel hareketler gerçekleştirdi. Bu hafta kritik bir olacak 1.750 $ üzerinde kalıcı olamazsa ciddi bir geri çekilme yaşanması normal olarak görünüyor. Destek 1.660, 1.630 ve 1.580 $ olabilir.

Hepimize sağlıklı, mutlu ve bol kazancılı iyi bir hafta diliyorum.