Şubat ayının son haftasına giriyoruz. Zaman çaktırmadan o kadar hızlı geçiyor ki, hiçbir şeye yetişemez olduk. Gündem çok hızlı değişiyor, hangi konuyu yazacağımı şaşırıyorum. Ben yinede ekonomi yazayım. Ekonomi tahmin ettiğiniz gibi devam ediyor. Ocak ayı Aralık’tan, Şubat’ta Ocak’tan daha iyi geçiyor. Bir çok rakam yükseliyor, yükselmeyen tek rakam maaşlar. Ama o kadar hata kadı kızında bile olur, o yüzden fazla dert etmeyin. Bu ülkede iki kişi beni çok güldürüyor. Birincisi Cem Yılmaz diğeri Berat Albayrak. Bu ikisini tv’de seyretmeye bayılıyorum. En favorin hangisi derseniz, bu soru beni biraz zorlar. “Ezberci ekonomistlerin devreleri yanıyor” efsane espirisi ile her halde en favorim Albayrak olur diye düşünüyorum.

   Sayın Albayrak’ın ezberci olmayan ekonomistleri, metne ve isteğe bağlı açıklama yaptığı için geçim sıkıntısı yok çok şükür. Ekonomiyi anlamadan, ekonomiyi yönetenlerinde geçim sıkıntısı yok çok şükür. Ekonomiyi akademik plotformlarda anlatan hocalarımızın geçim sıkıntısı var maalesef. Neden mi? Tabi ki her şey kitapta yazıldığı gibi teoride işlemediği için. Eğer Kitaplarda yazanlar pratikte de işlemiş olsaydı, tüm ekonomi hocaları miltimilyarder olurdu. Bunun üzerine ne teoride yazanları, nede pratikte uygulananları uygulamayıp üçüncü bir yol çizen hükümet yetkilileri, işin içinden çıkılmaz bir hal aldırdı ekonomiye. Bu yolu bir yetkili neden dener, ne yapmaya çalışır? Bunu anlamış değilim.

   Hafta sonu kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “durağan” görünümü ile “BB-“ olarak teyit etti. 2020 büyüme beklentisinide % 3.9 dan beklentisini 3.1 geri çekti. Fitch’deki ezberci ekonomistler bu işten anlamıyor. Deprem bölgesindeki Türkiye’de hükümet yetkilileri ise % 5 büyüme için bel bağladıkları kanal İstanbul projesi ard arda gelen deprem haberleri ile  sıkıntıya girer.

   Ekonomide geldiğimiz noktayı size şu şekilde anlatayım; Ocak-Nisan döneminde hazinenin ödeyeceği iç ve dış borç FAİZİ 48 Milyar 700 Milyon TL!!! Dört aylık faiz bedeli ile 3 tane Çanakkale boğazı, 9 tane Avrasya tüneli inşaa edebilirdik. Nasreddin hoca’nın dediği gibi “kazanın doğurduğuna inanıyorsunuzda, öldüğüne neden inanmıyorsunuz.” Bunlar buzdağının görünen yüzü, birde görünmeyeni hayal etmeye çalışın lütfen.

BİST100: Bu hafta iki farklı yön yaşayacağız. İlk yön yukarı olur ise aşağıda 113.200 önemli bir destek pozisyonuna gelecek. Yok ilk hareket aşağı doğru olur ise 110.000 hazırlığı için stoploss’lara mutlaka uyulmalı. Yukarıda dirençimiz ise 119.410 önemli olacak.

DOLar: Evet, haftalardır yazdıklarımın bir bir gerçekleşmesinden sonra artık detaylı DOLar yorumu yapmak istemiyorum. Ben yazıyorum DOLar yükseliyor, yandaşlar bana tepki gösteriyor. Ekonomiyi sanki ben yönetiyorumda, hesabını bana sormaya kalkıyorlar. Bu saatten sonra yapısal reformlar yapılmadığı sürece, DOLar yorumu yapmak felaket çığırtganlığı ile anılmama sebep olacaktır. Yükselmek için fazla dirençde kalmadığı için, bende vatandaş gibi mi yapsam acaba? Saldım çayıra, mevlam kayıra !!!

ONS ALTIN: Evet arkadaşlar geçen haftaki yorumumu okuyanlar yine kazançlı çıktı. 1 ons’da 80$ gibi muhteşem bir para kazandılar. Haftalar öncesi çeyrek altın için verdiğim 525 TL hedefte gerçekleşti.

Geçen haftaki yorumlarımı merak eden okurlarım için linki aşağıya bırakıyorum. https://www.bizimsakarya.com.tr/haftaya-finansal-bakis-makale,8976.html

Hepimize bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.