Yeni bir haftayı, yeni bir ay ile karşılıyoruz. Zaman su gibi akıp geçiyor, aklı erenler bunun neyin alameti olduğunun farkındadırlar diye düşünüyorum. Koskoca 2019 senesi aslında ekonomisi bizim durumumuzda olan ülkeler için bulunmaz nimetler sundu. Şimdi aklıma sosyal medyada cami hocasının bir hutbede anlattığı hikâye geldi. Hikaye’de “Bayburt’lu hoca, hacca gideceklere nasihatler veriyor. Yolculuk öncesi bol bol zikir, dua ve tesbihat yapın ki yolculuğunuz ve haccınız kolay geçsin diyor. Köyünden dışarı çıkmamış bir mümin, hocanın söylediklerini gerçekleştiriyor. Gün geliyor çatıyor ve yolculuk başlıyor. Havaalanına geliyor, içeri girmek için kapı kolu ararken sensorlu kapı otomatik açılıyor. Derken valiz elde yürürken, yürüyen yola denk geliyor her seferinde şaşkınlık artarken sensorlu lambalar ile her adımda aydınlanan yollar adamı iyice şaşkına çeviriyor. Uçak yolculuğundan sonra otele yerleşiyor. Kâbe’de namaz kılmak için abdest alacak elini musluğa uzatıyor, fotoselli musluktan su akıyor. Şaşkınlık ufaktan yok olmaya başlıyor. Tavan açılırlı camiye giriyor etrafa bakıyor cam kubbeyi görüyor, derken namaz başlıyor ve bitiyor. Ellerini açıp dua edecek kafasını kaldırıyor ki kubbe yok. Şaşkınlık bitiyor ve kerameti kendinde görmeye başlıyor. Kabe’yi tavaf ederken birde dönüp demez mi bak hele seni ziyarete kim geldi” diye.

2019 senesindeki global piyasalarda ki olumları gelişmeleri kendinden bilen hükümet, faiz indirimleri ve enflasyondaki kalem oynamaları ile kerameti kendilerinde görüp, yaptıklarına kendileri bile inandı. Ama gerçek tabi ki bu değil. Her şeye % 25 %40 %50 zam gelirken enflasyon nasıl olurda hala tek haneli rakama iner diye soruyor millet. Evine ekmek götüremeyen, artık sorgulamaya başladı. Ama Ekonomi bakanı “YEP’i hedef alan ekonomistler için “ezberci ekonomistlerin devreleri yanıyor” demişti. Şaka gibi bir memlekette yaşıyoruz. Ülkenin durumu “mucize doktor” dizisinin son bölümünde hep bir rüyadan uyanma sahnesi beklentisi gibi, gelecek hafta özetini seyredince rüya olmadığını anlıyorsunuz. Biz bu yaşananlarının rüya olmadığını, gerçek olduğunu ne zaman anlayacağız acaba? Küresel piyasalarda dengeler bozulmaya başladı. Bu en çok gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek. Bizde bundan nasibimizi fazlası ile alacağız.

BİST100: Geçen hafta yaptığım yorumları dikkatli takip edenler gördüler ki, verdiğim destekleri tek tek test ettik ve kapanışı 119.140’dan yaptık. 7.300 puanlık düzeltmeyi herkes virüs olayına bağlıyabilir. Virüs olmasaydı başka bir bahane olacaktı. Bu olay grafik ve sayıların gücünden kaynaklanıyor. Bu hafta kritik bir hafta olacak, sebebi düzeltme bitti mi! Yoksa düşüş devam mı açısından. Bizim takip edeceğimiz dirençler sırası ile 119.800, 121.000, 121.600, 122.000 ve 122.500 olacak. Desteklerimiz ise 118.850, 118.200, 116.900, 115.200 ve 112.900 sırası ile takip edilebilir.

DOLar: Geçen hafta yaptığımız yorumlar hala geçerli pozisyonunu koruyor. Kritik seviye 6.00 TL üzeri kapanışlarda yukarı zorlamalar başlar. Piyasada $ lobisi söylemleri artar ama kimse yapısal reformlardan ve üretimden bahsetmez. Nedense hep bir suçlu arıyoruz.

ONS ALTIN: Haftayı 1.586 $ da kapatan ons altın ilk hedef olarak 1.600 $’ı test edecektir. Kırılması halinde 1.610 $ denemesi yapacaktır. 1.600$’ı geçememesi durumunda ufak geri çekilmeler yaşayacak olsa da yükseliş trendini sürdürecektir. Global sıkıntılarda güvenli liman olmayı sürdürecektir.

Hepimize bol bereketli güzel bir iyi hafta diliyorum.