Evet değerli okurlarım ve takipçilerim, sizlere bu hafta 2020 yılının biraz geniş kapsamlı özetini anlatmak istiyorum. Bu benim mevcut durumları değerlendirerek izleyeceğim stratejilerimi de oluşturacak. Sonuçta finansal piyasalardan para kazanan biri olarak, benim görüşlerime değer veren sizlerle de paylaşmayı istedim.

   Aslında her zaman mutlu ve güleç bir insanımdır. İçimi karartacak olaylardan uzak dururum. Ama bu değil ki; gördüğüm unsurların beni mutsuz edecek diye görmezden geleceğim. 

   Öncelikle global piyasa risklerinden bahsedeyim. Dünya’nın baş belası Abd’nin Çin ticaret savaşı ve etkileri, Abd- İran kayıkçı kavgası ve jeopolitik etkisi, Abd’nin Arap yarım adası ve Afrika’nın kuzeyinde ki stratejileri ve politikalarının etkisi, Bunların üzerine global finansal piyasalarda ki zirve tazelemelerinin kar satışları üzerine gelişen olaylardan gelen kötü haberler ve sert satışlar. Bunlara ilave edeceğim bir sürü olay var. Avrupa’daki enerji maliyetlerinin artması, sanayinin yavaşlayacak ve üretilenin maliyetinin yükselecek olması, Bretix ve sonuçları, finansal yapıların bozulmaya yakın olması gibi bir çok etken ve bu etkenler bizi fazlası ile etkileyecek.

   Gelelim kendi iç dünyamıza. Dostum, Abd’nin hala sonuçlandırmadığı S-400, Halkbank ve Caatsa yaptırımlarının neden bir türlü sonuca bağlanmadığını da geçen hafta az çok anlamış bulunmaktayız. Gelişecek İran gerginliğinde bu yaptırımlar hep tepemizde olacak. 

   Bunun yanında baskılanan döviz ve enflasyon çok ciddi baş ağrısı yapacağı kesin. Kaldı ki enflasyona yardım edecek baz etkisi de kalmadı artık. Keza Tüik verilerine inanmayanların sayısı yapılan araştırmalarda %83 e kadar ulaşmış durumda. Elimizde birde, Swap oyunlarının karşılığı olan yabancı yatırımcı güvensizliği mevcut. Bu yeni sermaye girişlerinin önünde büyük engel olacak. Kalanlarında hızla kaçmasına vesile olacak. Daralan ekonomide bizi en çok zorlayacak olan konut ve bankacılık sektörü. Balon gibi şişmiş olan konut sektörü, düşen faizlere rağmen hala erimemekte ısrar ediyor, Kaldı ki Kanal İstanbul çevresine yapılacak yeni konutlar bu balonun patlamasına ve birçok müteahhit’in iflas etmesine sebep olacaktır. Bankacılık sektörün’deki batık krediler %15’ler de olduğu biliniyor. Yüzdürülebilen kredilere rağmen oluşan bu rakam, 2001 de yaşanan bankacılık krizinden daha vahim bir durumundadır. Bu benim 2020 yılında bankacılık ve konut sektöründen uzak durmam için yeterli sebep gibi görünüyor.

   Bittimi tabi ki hayır, Doğu Akdeniz’deki petrol savaşları, Suriye’deki güvenli bölge ve göç dalgasının artarak devam etmesi, Birde geçen hafta meclisten geçen Libya’ya asker ve silah yardımı. Kasım Süleymani suikastının gölgesinde kalan Enflasyon rakamları, emekli ve memura yapılan enflasyon altı zammın geçim sıkıntısını daha da zorlayacağı aşikâr olacaktır.

   Bizi bekleyen en büyük tehlike ise STAGFLASYON riski. Üstelik talebe karşı oluşmayan bir enflasyon olarak karşımıza çıkacak. Daha, daha çok sebepler var bir de gözden kaçırdıklarım var tabi ki. 2020 yılı kışı sert olmasa da ekonomisi çok sert olacak.

BİST100: Geçen hafta ki tahmin ön görümüz yine gerçekleşti. Haftalık kazanımını, Cuma günkü düşüşle geri verdi. Haftayı başladığı noktada kapattı. Yeni haftaya 113.684 den başlayacak endeksin aşağı doğru desteklerinde sırası ile 112.750, 112.100, 111.100, 110.000 ve 108.300 bulunuyor. Yukarı dirençler ise 113.800, 114.450, 114.950, 115.400 ve 115.800 olarak takip edeceğiz.

DOLar: $ ufak ama emin adımlarla, tüm baskılara rağmen yükselişini sürdürdü. Haftaya 5.9755’de kapattı önünde 6.00 psikolojik direnci ve 6.0380 var. Buraları kırdıktan sonra $ ile inatlaşmanın bir anlamı olmayacak. En son alınan önlemler, yapılan presi ortaya koyuyor.

ONS ALTIN: Altın için öngörülerim, beni hiçbir zaman yanıltmadı. Bu hafta daha zorlu bir sürece girecek. Ya tamam yada devam diyecek,  Devam durumunda sert yükselişler gelir, tamam durumunda ise 1.517 – 1.550$ aralığında yatay band’ta zig zaglı gelir gider ve güç toplar. En güvenli liman ALTIN.

Hepimize bol ve bereketli iyi haftalar dilerim.