Nihayet 2019’un son haftasına geldik, İnşallah 2020 yılı güzel başlangıçlara ve ülkemizin daha refah ve adil bir düzene kavuşmasına vesile olur. Son yıllarda yaşadığımız sıkıntılardan kurtulur, bir daha sıkıntı dolu günler görmeyiz. Türk ve Müslüman olan, Doğu Türkistan’daki soydaş ve din kardeşlerimizin çığlıkları, duyarsız kalanların rüyasını süsler innşşaallaahhhh!!!

Geçen haftalarda, 2020 yılında bizleri bekleyen tehlikelerden bahsetmiştim. Aynı konuları tekrar tekrar anlatmaya gerek duymuyorum. Anlattığım tehlikeleri yetkililer biliyor ve görüyorlar, vatandaş bu konulara duyarsız kalıp tepki vermeyince, kimse üzerine gitmiyor. Ama yazmaktan ve tekrar tekrar dile getirmekten vazgeçmeyeceğim.

Geçen hafta yerli ve milli otomobil tanıtımı yapıldı, bunun üzerine birkaç kelime etmek istiyorum. “Bir insanın adı çıkacağına, canı çıksın” diye bir deyim vardır. Geçmişte verilip tutulmayan sözler, bu sözlerin bir amaç (seçim kazanma) uğruna verilmesi insanlarda kandırılma duygusu uyandırır. Eğer yola yerli ve milli söylemleri ile çıkılmasa, sadece otomobil yapacağız dense daha iyi olurdu. Milli duyguların sömürülme çabası, bu işin gerçekleşmesinden çok popülarite’yi, halk diliyle kuyruğu havada tutma söylemi olarak kalır. Bence tasarımın İtalya’da olması, prototipi’nin Çin’de üretilmesi önemli değil. Benim için önemli olan, 2007 de yerli ve milli uçağımızın göklerde pankartları ile seçim kazanma mücadelesinden sonra, rekor oyla seçim kazanıp sözlerin unutulması. 2015 de yerli ve milli oto söylemleri ile 2019 da seri üretim sözü verilen, fakat liftlerden inemeyen o 3 otonun akıbeti ve yine yüksek oylarla kazanılan seçim. Bu bende yürümeyen ekonomi ile yeni bir erken seçim havası estiriyor.

Tasarım İtalyan, prototip Çin olduktan sonra Tofaş’ta yerli ve milli sayılır. Türk ve İtalyan ortaklığı ile her şeyi Bursa’da üretiliyor. Aslında sorunun bu olmadığını hepimiz biliyoruz, sadece içimizdeki bıkmışlık ve yeni umut isteği inanma isteğine meyil ediyor. Neden inanmıyorsun diyen arkadaşlara, tamamı yerli ve milli 152 kapanan fabrika. 17 senedir inşaat ile büyümeye çalışan, 50 milyon$’dan sebep Tank paleti devreden, EYT’lilere bütçe bulamayan, açlık sınırı altında belirlenen bir asgari ücreti jest gibi veren bir hükümet. Yerli oto ve kanal İstanbul için para kaynağı nereden geliyor. Kimlere ne sözler verildi, kimler için ülkenin düzeni bozulmaya çalışılıyor? Kendimce düşüncelerim tabi ki var. Ama sosyal toplumun refahı düzelmedikçe ağzınızla kuş tutsanız, bu tepkiler gelmeye devam edecektir.

Bir gözlemci olarak ayrı bir pencereden baktığımda; Eğer yerli ve milli oto gerçekleşecek olsa, Reis’i hepimiz tanıyoruz. Bu tanıtımı 3 ay öncesinden başlatır, her gün yazılı ve görsel basında gözümüze sokardı. Tıpkı tüp geçitte, tıpkı 3. Köprü’de, tıpkı Osmangazi köprüsünde, tıpkı İzmir otobanında ve diğerlerinde olduğu gibi. Kaldı ki tanıtımdaki heyecansız davranışı, yüzündeki asık ifade ve enerjisinin olmaması bu işin bende bir hayal ve aldatmaca olduğunun en büyük göstergesi. İşin bir de finans ayağı var ki, o tam bir hayal olgusunu ortaya koyuyor bende. 4 model araç üretimi ve 4 ayrı üretim bandı. Ayrılan para sadece 22 milyar TL. Bu para ile bırakın fabrika inşaatını, bir modelin üretim bandını oluşturamazsınız. Bari gerçekçi bir finansman çalışması yapsaydınız, benimde içimde bir umut belirseydi. Daha birçok sebep var ama bu kadar yeter bence.

BİST100: Geçen hafta bahsettiğim 2. direnç olan 114,650 ye çok yakın 114.534 den kar satışları ile döndü. Ve haftayı 1. Direncimiz 113,500 hafif üstü olan 113,653 den kapattı. Desteklerimiz 112.100, 111.100 ve 110.000 geçen haftaki destekler olmaya devam ediyor. Altında fiyatlamalar düzeltme olmaktan çıkar, kırılım olur. Yukarı doğru ise 114.650, 115.000, 115.450 ve 117.500 var.

DOLar: Geçen hafta söylediğim dana’nın kuyruğu olayı gerçekleşti. Çok kuvvetli dirençler kırıldı. Ve haftayı 5.96 nette kapattı. Bu hafta bunun üzerine koyması halinde işler fena halde karışacak duruma gelecektir. Aşağıda 5.93 ve 5.90 destek oldu.

ONS ALTIN: Geçen hafta ons altın için hareketli bir hafta olacağını söylemiştim. Ve verdiğim tüm dirençleri kırarak, son verdiğim direnç olan 1.515$ üzerinde 1.515,65 $ da kapattı. Bu hafta 1.525 ve 1.527 $ dikkat ile izlenmeli. Üstünde yeni rekorlar gelebilir. Altında ise geçen haftaki dirençler destek oldu.

Hepimize bol bereketli iyi bir hafta ve yeni yıl diliyorum.