Yılın son haftalarına giriyoruz. 2018/2019 ekonomik krizinin sonuna mı geliyoruz? Son hafta alınan yerel ekonomik kararlar ve ticaret savaşlarından gelen haberler, piyasalara yıl sonu rallisi havası verdi. Tüm bu gelişmeler ne uğruna yapılıyor peki? BÜYÜME! Peki, alınan son kararlar neler mesela, bir tanesi Emeklilik fonlarının %75 borsaya %25 tahvillere yatırımı. Bir diğeri 100bin yeni sosyal konut yapımı. Bir başkası Kanal İstanbul’un yeniden harekete geçirme mücadelesi.

Ekonomik krizin bitmesini gösteren en büyük gösterge borsanın ralli yapması ya da faizlerin düşmesi değildir. Krizin bitimini gösteren en büyük gösterge istihdamda ki genişlemedir. Peki, veriler bu konuda ne diyor? İşsizlik hala yükselerek devam ediyor diyor. Bu verileri nereden alıyoruz, tabi ki Tuik’den. Ülke’deki ekonomik küçülmenin son bulması dahi, artan işsizliğe, geçim sıkıntısına, artan yoksullaşmaya; kısacası toplumsal bunalıma son vermeyecektir.

Yeni problemler yaşamasak dahi, güvenilir öngörüler, orta vadeli büyüme hızının %3’ü aşmayacağı doğrultusundadır. İstihdamın artmaya başlaması, işsizliğin artışını önlenemez. Kaldı ki, işsizlik oranının artışını önleyen büyüme hızı %5 olarak biliniyor. Keza yakın geleceğin Türkiye’si için kronikleşen bir toplumsal bunalım gündemdedir.

Normal de büyüme hesaplamaları ürettiğimizle hesaplanırken, günümüz Türkiye’sinde yaptığımız harcamalarla hesaplanır oldu. Son yıllarda çok mu ürettik ki büyüdük? Rekor büyümeleri nasıl yaşadık? Son yıllarda o kadar çok harcamayı inşaat sektörü sayesinde gerçekleştirdik. O kadar harcadık ki, o derece de büyüdük. Basit bir örnek vereyim sizlere; 1 km yol ya da 1 bina yapacaksınız, bunların maliyeti 1milyon TL olsun. Bir kilometre yolun 500 metresini ya da binanın yüzde 50 sini bitirin, işi de tamamlamayın ama 500 bin TL’lik harcama ile büyüme gerçekleşmiş oluyor. Şimdi anladınız mı rekor büyümeler nasıl geldi. Maliyet yükselsin, harcamalar artsın diye, dağsız tüneller yapıldı, 10 katı fiyatına tüp geçitler, 6 katı fiyatına köprüler inşa edildi. Rekor büyümeler bu şekilde geldi işte. Şimdi anladınız mı Kanal İstanbul ısrarını ya da yeni 100bin konut yapımını. Daha basiti, yavan ekmek yiyerek de büyürsün, ekmek üstü tereyağı, bal yiyerek de büyürsün. Bir tanesi hastalıklara davetiye çıkarır, diğeri daha kuvvetli ve sağlıklı gelişmeye açıktır. Yine anlamadım diyenler el kaldırsın, özel anlatacağım onlara.

Bist100: Geçen hafta bahsettiğim zorlama alımlar, hafta’nın son iki günün de geldi. 111.910’u gördük. Kar kaynaklı satışlar haftayı 110.476 kapatmamıza sebep oldu. Bu hafta yeni bir yükseliş kanalına gireceğiz ya da bu yükselişin düzeltmesini yaşayacağız. 107.900 en önemli desteğimiz, üstünde 108.900 ve 110.000 var. Yukarıda 113.300 ve 115.500 dirençlerimiz var.

DOLar: Geçen hafta yazdıklarım hala geçerli, ilave olarak geçen hafta tüm kapanışlar 5.7930 üstünde oldu. 5.86 üzeri fiyatlamalar hareketi hızlandırır. Haftalıkta 5.90 takibimizde olacak. 5.7930 artık destek olarak takip edilecek.

ONS ALTIN: Geçen hafta bahsettiğim trend düzeltmesini yaptı ve 1.458$’ dan geri dönerek yukarı doğru verdiğim hareket seviyelerine dokunarak haftayı 1.476$ da kapattı. Bu hafta yukarı doğru ilk kırılma 1.490$ da olacak. 1.458$ altına sarkmadığı sürece yön yukarı olacaktır. Yeni Trend yolculuğu başlayabilir.1.492, 1.500 ve 1.513$ önemle takip edilecektir.

Hepimize bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.