Yeni bir haftaya başlarken, Baş öğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal’in Cumhuriyet sizden, “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller ister sözüyle, 24 Kasım Öğretmenler gününü kutlamak istiyorum. Emeklerini ve enerjilerini bizlere aktarırken şehit olan öğretmenlerimizi de rahmet ve minnet ile anıyorum, ruhları şad olsun.

Bir haftalık güzel bir Ege seyahati gerçekleştirdim. Gündemden uzak, biraz ziyaret biraz ticaret oldu. Köşe yazım için Pazar sabahı bilgisayarın başına oturunca gördüm ki ülke gündemi yine değişmiş. Bu ülke de en basit şey gündem değiştirmek, Herkes siyasete o kadar dalmış ki, asıl sahşi gündemleri olan geçim sıkıntısından uzaklaşmış. Geçim sıkıntısı diyorum, çünkü gezdiğim her yerde bunu resmen hissettim.

Memleketin en verimli topraklarını barındıran Ege’de tarım içler acısı. Bir çok yer imara açılmış, devasa binalar yapılmış. Toprak sahibide tarımdan kazanamadığı parayı, müteahhitlerden kazanır hale gelmiş. Tüketim toplumu olan nüfusumuzun bir kısmı, geçim sıkıntısını bir nebze olsun durdurmak için ufak ufak idare ve üretime yönelmiş.

Faizleri indirerek ekonomiye can vermeye çalışan hükümet, şunu net bir şekilde anlamalıdır ki alım gücü olmadan borçlanma olmaz. Farkında yada değiller ama ekonomi her geçen gün küçülürken, buna sebep alım gücünden kaynaklanıyor. Açıklanan tüik enflasyon verileri ile çarşıdaki enflasyon birbirini tutmuyor. TÜİK’in enflasyon verileri üzerinden yapılan maaş zamları yeterli gelmiyor. Ayrıca yeni vergi dilimi ile de maaşlar iyice kuşa döndü, iş gücüne katılamayan bir çok yeni mezundan bahsediyoruz devamlı, birde üniversite eğitimi almamış bir çok genç nüfüs iş arar durumda. Şunu net şekilde anlamalıyız ki, İnşaat ile ekonomi büyümez, hızlı şekilde tarım, hayvancılık ve üretime yönelinmesi lazım. Yandaşlara verilen teşvikler bir an önce faaliyete geçirilmeye zorlanmalı. Zorlanmalı diyorum, çünkü aldıkları teşvikleri işde değil dövizde değerlendirmeyi tercih ediyorlar. Dövizde ki yükseliş beklentisi üretimin ve ticaretin daha da yavaşlamasına sebep oluyor.

Görünen köy kılavuz istemiyor ama bir türlü cobansız hareket edemiyoruz.

BİST100: Geçen hafta gap’li açılışla 106bin üstüne atan piyasa, haftayı direncin üzerinde kapatmasını bildi. Her ne kadar yükselişi destekleyen haberler ve gelişmeler olmasada piyasa tedirdin ve istekli bir şekilde yukarıyı istiyor. Bu hafta ilk destek 106.000, sonrasında ki en önemli destek 105.600 önemi ise Ekim ayının ortasında başlayan yükseliş trendinin destek seviyesi. Eğer aşağı doğru kırılırsa sert hareket olur, ilk duraksama 103bin, sonrasında 101.500 sonrası 100.500 ve psikolojik 100bin seviyeleri. Yukarı harekette yeni hedefler ve beklentiler lazım. Haftanın ikinci yarısı buna dikkat etmekte fayda var.

DOLar: $ da teknik bozulmaya başlandı. Temel analizle devam etmete fayda var. Her ne kadar baskılansada daha fazla aşağıları zorlayamadı. Teknik her ne kadar bozuk olsada trend yönü yukarı olacaktır. 5.7320 üzerinde hareket ufak ufak sertleşecektir. 5.6940 ın altı iyice imkansızlaşmaya başladı.

ONS ALTIN: 1.476 $ üstüne atmadığı sürece gerilemeye devam edecektir. Geçen hafta yazdığım destek ve dirençleri tam noktalardan test etti. Bu haftada yatay düşüş devam edecek gibi görünüyor. 1.423 $ alım fırsatı verebilir.

Hepimize bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.