Eylül ayının son işlem günü bugün. Yeni bir aya merhaba diyeceğiz. Bu Ekim ayında gündemde neler var! diye soracak olan arkadaşları fazla merakta bırakmadan anlatayım. Bu hafta enflasyon verileri gelecek, sonrasında işsizlik verisi, ihracat rakamları, Türkiye Merkez bankası’nın faiz kararı, YEP (Yeni ekonomik paket) ve 2020 yılının bütçesiii.

   Gözler yol haritası niteliği taşıyan YEP ve 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine çevrilecek. Ekonominin yol haritası niteliği taşıyan Yeni ekonomik paket Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor. Burası kesin “çokomelli” olacak o yüzden iyi dinleyin. YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak.

   Tabi ben merak ediyorum. Ekonomide büyüme isterken, enflasyon ve faiz nasıl düşecek, düşmesinden vaz geçtim döviz nasıl sabit kalacak. Kafamda deli sorular ve cevapları YOK! Bunların gerçekleşme ihtimali olasılığı ne diye düşünüyorum. Şubat ayının 30’un da kırmızı kar yağma ihtimali yada vaz geçtim, yılın her hangi bir ayının, her hangi bir gününde kırmızı kar yağma ihtimali kadar. Bu yapılanlar iktisata ve bilime aykırı hareketler. Dünya bölgesel çıkarlarını gözettiği için bizim bu yanlışlarımızın üzerine gitmiyor. Bizi kıskanmadıkları gibi, bizle ilgilenmiyorlar bile, Avrupa’da faizler eksi. Üsütüne üstlük sanayide ve teknolojide dünya devleri adamlar. Çin rekabet güçünü artırabilmek için parasını devalüye etti, peki biz niye etmiyoruz? Etmiyoruz çünkü bizim ürettiğimiz dünyaya ihraç ettiğimiz kuru meyve, tekstil ve halıdan baska bir şey yok. İşin en kötüsü bu kaderi değiştirmek için bir çabamızda yok.

   Bu arada faizler düşerken icralık olmuş arkadaşlar soruyorlar, “faizler düştü, kamu faizleri neden hala yüksek” diye. Cevap basit kurtarılması istenilen bankalar ve yandaş mütahitler, halk değil ki. Cuma günü Merkez bankası yaptığı tebliğ ile kredi kartı faiz oranlarını açıkladı; Kart TL yıllık %19.20, kart DOLar’da ise yıllık %15.36 olarak belirlenmiş. Bizi kıskanan AB’de yıllık oran ne biliyormusunuz? %0.65 !!! Ülkem öyle bir tefeci soygun tuzağına düşürülmüş ki, gerçekden vicdan ve insaf aranıyor.

BİST100:  Cuma günkü sert alımla 105.150 dirençinde kapanan borsada yabancı alımından bahsedilsede, ülkeye resmi yollardan giren bir para akışı yok. Gerçi kimin ne için aldığını herkes biliyor ama dillendirmiyor. Teknik olarak bu fiyatlamanın mümkün olduğunu geçen hafta söylemiştim, temel olarak ise inanmıyorum. Buradan zorlama yukarı çekilmeye çalışılırsa 105.930 çok önemli bir direnç, kırılması halinde 106.500 ve 108.000 var. Üstünde hareketler pek inanmasamda piyasayı koparır. Aşağıda 104.700, 104.200, 103.500 ve 102.700 var, 101.000 long’da stop olunmalı. YTD.

DOLar: Yerleşik yatırımcının mevduat haftalık ortalaması 1.5 milyar dolar artarak 193 milyar dolarla zirve yaptı. 5.67 den kapatan $ aşağı doğru 5.65 iyi takip edilmeli, yukarı doğru ise 5.70 olarak görülüyor. Teknikdeki daralma aşağı yatay devam ediyor. Bu baskının sonucunda takribi kesişme 22-25 iş günü sonra kesisecek. Oda kasım ayının ilk hafta sonuna denk geliyor, İşte o günü çok merak ediyorum. YTD.

ONS ALTIN: Haftayı 1.497 $ desteğinde kapattı. Bu hafta 32 $ lık bir bandda hareket etmesini bekliyorum. 1.483$ desteğini aşağı kırarsa satışlar sertleşir, 1.518$ da tekrar yükseliş kanalına girer. Bu hafta sert hareket beklemiyorum. YTD.

Hepimize bol bereketli bir hafta diliyorum.