Biz neden ekonomi de düzelemeyizin en güzel örneğini geçen ay iki kere yaşadık. Birincisi Cumhurbaşkanlığı ekonomi başdanışmanlığı ve varlık fonu yöneticiliğinden uzaklaştırılan Yiğit Bulut, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığına ve ekonomi kurulu üyeliğine geri geldi. İkincisi, T.C.M.B. başkanı olarak görev yaparken usulsüz bir şekilde görevden alınan ve alındıktan sonra hakkında atılıp tutulan Murat Çetinkaya, T.C.M.B başkan yardımcısı olarak atandı. Tenzili rütbe ile göreve geri döndü. Ekonomi de yandaş ve dar kadroda sıkışan hükümet duruş sergileyemiyor. Yönetiminden şikayet ettiği kişileri ya bir üst makama ya da bir alt makama geri getiriyor. Neyse …

Eylül’de ekonomi bir başka olur, bu sefer ki daha da bir başka olacak. Bu Eylül’de veri akışları çok çok fazla olacak hem global, hem de iç piyasalarda. Bunlara bir göz gezdirelim beraberce. Büyüme rakamları açıklanacak, ardından enflasyon verileri gelecek, peşine işsizlik verileri, 12 Eylül’de T.C.M.B. faiz kararı, 16-17 Eylül’de FED’in faiz kararları piyasaları çalkalayacak. Ardından AB merkez bankası faiz kararı, 20 Eylül’de güven endeksi verileri.

Türkiye’de 300 baz puan faiz indirimi fiyatlanıyor, bana göre 175 baz puan ve üstü her indirimde DOLar’da sert yükselişler olur. ABD merkez bankası faiz kararlarına baktığımızda, faiz indirsede indirmesede bize hiçbir şekilde iyi yaramayacak. Faiz artırırken gelişen ülke borsaları ralli yaparken, faiz indiriminde gelişen ülke borsaları çöker. Geçen iki ay da Türkiye Borsalarından 1 milyar DOLar’dan fazla para çıkışı gerçekleşti.

İç piyasalarda siyasi sorunlarda mevcut; İbdil güvenli bölge sorunu, Caatsa yaptırımları, Rusya’nın Suriye’nin yanında yer alması, Doğu Akdeniz problemi. Problemler her geçen gün çoğalıyor. Bütçe gelirleri ve giderleri arasında devasa fark her geçen gün daha da artıyor. Doğalgaza son bir senede %54 zam yapıldı, DOLar 11.55 TL olacak dediğimde kızan okurlarıma buradan şunu söylemek istiyorum, şu anda doğalgaz DOLar /TL bazında 9.60 a göre fiyatlanmış oldu. Bu da şunu gösteriyor yeni zamlar yolda. Tek sorun sizin bunu kabullenmemeniz. Zamanı geldiğinde bakın söylediklerim çıktı demeyeceğim ama bunu sizler kendinize olmasada etrafınıza bunları 3-4 ay önce söylemişti diyeceksiniz. Kişi başına gelirde dünya sıralamasında 71. sıradayız. Bir çok insanın adını bile duymadığı ülkeler bizden daha iyi gelirlere sahipken biz hala dünya bizi kıskanıyor masalı ile uyutuluyoruz. Bankalardaki 250 milyar batık ve sorunlu kredi var. Ve hükümet hala bankaları kredi vermesi konusunda sıkıştırıyor. Yazılacak bir çok konu var ama işin gerçeği Eylül’de ekonomide rüzgarlar sert esecek.

BİST100: Borsa’da para kazanmaktan ziyade, mevcut parayı koruma aylarına giriyoruz. Bu haftaya 96.718 den başlayacak olan borsamızda, yukarı doğru dirençlerimiz 97.400 – 97.700 – 98.750 – 99.700 – 100.000 psikolojik dirençimiz var. Aşağı doğru ise 96.000 – 95.300 – 94.750 – 94.000 – 93.000 stop lost olarak kullanılmalı. Çalkantılı zor bir haftaya hatta bir aya girdiğimizi unutmayalım.

DOLar: 5.83 desteğinde hafta’yı ve ayı kapattık. Golden Cross (Altın Yükseliş) formasyonuna girdik. Oynaklığın ve sertliğin çok olacağı Eylül ayında döviz borçlarından uzak durmakta fayda var.

ONS ALTIN: Global piyasaların sakinleşmesi sonucu Ons Altın yükselişe ara vermiş gibi görünüyor, her ne kadar piyasalarda 2.000 $ fiyatlama beklentisi olsada ben 1.565 $ üstü kar realizasyonu düşüncem devam ediyor. Aşağı doğru, 1.510 ve 1.490 $ desteği takip edilebilir. Yukarı doğru 1.533, 1.545 ve 1.550 dirençi takip edilecek. Gram Altında ise 320 ve 330 arası kar satışları yapılabilir.

Hepimize iyi ve berekli bir hafta diliyorum.