Yaz aylarında malum cemiyetler çok olur, düğündü, sünnetti derken cemiyet sahiplerinin mutluluklarına ortak oluruz. Haliyle cemiyette eğlencelede hoş olur. Yalnız müziğin sesi uzaktan güzel geliyor, davulcu kulağının dibinde tokmağı patlattıkca kulak zarın yırtılacak gibi geliyor, kafanda filler tepişiyor. Arkadaşım sen ne anlatıyorsun konuyu nereye bağlayacaksın diye bekleyenler sabırsızlık göstermeyin, şimdi yatay geçiş yapacağım.

Cuma günü saat 5’te Abd FED başkanı Powell önemli açıklamalarda bulundu, 17-18 Eylü’lde yapılacak toplantı öncesi piyasaların beklediği banko 0.25-0.50 baz ve Trump’in isteği 100 baz puan faiz indirimi beklentisi için kulaklar dikkat kesildi. Kesilmesine kesildi ama Powell’ı dinleyen o kulaklar buz kesti. Geçen hafta’ki yazılarımda belirttiğim gibi Powell faiz indirim sinyali vermedi. 17.20 de Abd piyasaları sert satışlara maruz kalırken, avrupada bundan nasibini aldı. Bizde ise yukarı doğru bir ralli başladı sanki.

Burada şunu net gördüm ki ekonomi yönetimi olarak bu ülke sahipsiz, sermaye piyasalarını yabancıların fonladığı bir ortamda bu yükselişe çanak tutanlar bugün ve sonrasında satışlarada göz yumacaklar. Evin başında baba olmazsa gelen laf tar, giden taş atar. Ekonominin başında liyakatli ve işin ehli olmazsa piyasaları gelen yükseltir, giden düşürür.

Haftaiçi gelen konut satış rakamlarına bakıldığında, ülkemizde yapılan sert faiz indiriminin hiçbir işe yaramadığını, Merkez bankasının yeni kararları sonrası zorunlu karşılıklara verilecek faizlerle, yabancı bankaları köşeye sıkıştırmak ve yeni ekonomik düşmanlar yaratmaya, kabuk bağlayan yaraları kaşımaya başlamaktan başka bir şey değildir. Bunları yapmayın demiyorum ama önce güçlenelim diyorum.

Hiçbir yapısal reformu gerçekleştirmeden koşarak adım atmanın sonucu yere sert kapaklanır, kolun bacağın kırılır, elin yüzün çizilir. Bu da gerçek düşmanlarının sana daha rahat saldırmasını sağlar. Yaz aylarının sonlarına geldiğimiz şu günlerde hala tarımda en ufak bir adım atılmadı, üretim sanayi hala dışa bağımlı ve giderek küçülüyor. Bunları görmezden gelmek çok büyük ahmaklık.

Artık sorunlar o kadar çok büyüdü ki ne tarım ve ormancılık bakanına, ne de ekonomi bakanına laf sokmak yada hatalarını yüzlerine vurmak içimden gelmiyor. İnsan, acıdığı ve zayıf insana el kaldırmaz, Türk’lük töresinde böyle bir şey yok. Neyse biz geçelim haftalık yorumlarımıza.

Bist100: Geçen hafta söylediğim destekler ve dirençler yine çalıştı, bundan sonrada çalışmaya devam edecek. Sorun bizde değil, bizi dinlemeyenlerde. Bu hafta yukarı doğru 98.000 ve 98.400 çok önemli, büyük ihtimal her seferinde kar satışları ile karşılaşacağız. Aşağı doğru ise yeni dipler deneyeceğiz.98.750 de borsadan uzak durun dediklerim, uzak durmaya devam etsinler, etmeyenler ise 94.500 altında yeni diplere hazırlıklı olsunlar. YTD.

DOLar: Bu hafta’ya 5.7920 nin üzerinde hareketle başlayacağımızı tahmin ediyorum. Bunun üzerinde saatlik ve 4 saatlik kapanışlarda artık yön sertleşerek yukarı olur. Powell faiz indirimi sinyali vermemesi global piyasalarda dolara değer kazandırmaya devam edecektir. Biz ise kur baskılarının sonucunda kamu bankalarının zararları fonlanmaya devam ediyor. Nereye kadar bunu bende merak ediyorum. YTD.

ONS ALTIN: Global piyasalarda ki savaş devam ediyor, Çin’in yaptırım haberinden sonra Ons Altın’da yükseliş hızlandı. Bu yükselişin devam etmesini ve bir noktadan sonra sertleşmesini bekliyorum. YTD.

Herkese iyi ve bereketli haftalar diliyorum.