Tuhaf günlerden geçiyoruz, bir tarafta baskılanan kur politikasındaki sıkışma, bir tarafta ilginç enflasyon verileri, bir tarafta Hazine ve Maliye bakanı Albayrak’dan açıklamalar (bir sonra ki ay, bu aydan daha iyi olacak) ve 11. Kalkınma planı ve son saniye golü TCMB başkanı’nın görevden alınması.

   Gündem her zaman ki gibi yine kalabalık. Hafta’nın son işlem gününde TCMB başkanı Murat Çetinkaya görevinden, KHK ile alındı. Yerine ise Murat Uysal atandı. Bağımsız hareket etmesi ile anılsa da, her şekilde hükümetin talimatlarına uyan Çetinkaya’nın görev süresine 10 ay vardı. Aynı şeyleri FED başkanı için düşünen Trump, bağımsız bir kurum başkanını görev süresi dolmadan görevine son veremeyeceğini anladı ve sevdasından vazgeçti. Bizde ise KHK, her soruna çözüm hükümet kanadında. Bahane olarak’da “Kurumsal hedeflere ulaşamadıkları” gerekçesi sunuldu. Yerine gelen yeni Murat, Çetinkaya’dan daha Uysal. İndir indir, kaldır kaldır. Tam emir adamı olacak, haliyle merkez bankasının bağımsızlığının bir önemi kalmayacak. Piyasalarda bu konu daha çok su kaldırır.

   Bakan Albayrak’ın açıklamaları artık, Cem Yılmaz’ın esprileri ile kapışır hale geldi. Hazine nakit açığı ilk 6 ayda 78 milyar TL (geçen yıl ilk altı ayda 38 milyar TL), Faiz dışı nakit dengesi ilk 6 ayda 30 milyar açık verdi ( geçen yıl ilk 6 ayda faiz dışı denge 9,7 milyar TL açık veriyordu. Bunun üzerine bir de şunu söyledi; Türkiye kur ataklarına karşı mücadelede tecrübeler kazandı. Sevgili Berat, bu ülkede ilk defa devalüasyon olmuyor ki, tecrübeler sabitti, bence hükümet bunu yeni tecrübe etti. İşi ehline verseydiniz bu konuları daha rahat aşardınız diyesim geliyor ama demeyeceğim. Birde 11. Kalkınma planı var ki tam bir içler acısı. Son bir yıldır kalkınma planımız olmadan yol almışız. Bunu o kadar rahat ifade edebiliyorlar ki şok, şok, şok’lardayım. Ülkemiz, Dünya liderliği yolunda plansız ilerliyormuş. Yeni kalkınma planında anlatılanları, bilen ya da anlatılanları anlayan birileri varsa, bana ve benim gibilere izah edebilirlerse çok mutlu olurum.

   Ülkemizde siyaset ve ekonomi bu şekilde gitmeye devam ederse, yorumlamadan çok sadece piyasaları temel ve teknik analiz yaparak yorumlamaya geçeceğim. Anlamlandıramadığımız olayları nasıl izah etmemi beklersiniz ki. Kendim anlamadığım bir şeyi siz değerli okurlara nasıl izah edeyim. Kapadokya gibi ülkeyiz, balonlar havada uçuyor.

BİST100: Son 35 günde tam 6 kere gap’li açılışla başladığımız Bist100 de sadece biri kapandı. Piyasaların alım iştahını BES’den gelen paraya bağlıyorum. O yüzden endekste düşüş trendi tarafındayım. Alım iştahını ve piyasaları ayakta tutacak bir beklenti şu an için yok. 100 direncini 2 kere test etmiş olmasına rağmen üstünde kalmayı başaramadı. Aşağıda 87,500 destek noktası hala önem arz ediyor. Kırılması noktasında borsadan uzak durun. Köprüden önce son çıkış olabilir dikkat edin.

DOLar: $ fiyatı indikçe alışlar kuvvetlenmeye başladı. Ufak atakların geleceği haftayı yaşayacağız. Sert yükselişler beklemeyin, 5.82 den sonra hareketler hızlanır buda 2-3 haftayı alır.

ONS ALTIN: Ons Altın 1.438 ile ikili tepe yaptı, haftayı desteği 1.401$ da kapattı. 1.375 $ a kadar çekilme yaşaması muhtemel olsa da hedef yeni zirveler olacaktır.

Hepimize bol bereketli bir hafta diliyorum.