Geçen hafta’nın yarısı tatil, geri kalanı da verisiz geçti. İleri doğru bir beklenti olmayınca BİST100 de piyasa hacimsiz sakin sakin aşağı doğru gevşedi. Bunda, merkez bankasının döviz rezervlerinde ki muhasebe oyunları da etkili oldu. Hatırlamak adına neydi bu muhasebe oyunu, T.C.M.B. döviz rezervlerindeki düşüklüğünü açıklamadan önce yerli bankalardan swap işlemi gerçekleştirmişti. Çok kısa vadeli DOLar almıştı. Bu işlemde çook yüksek faizle gerçekleşti. Merkez bankası elindeki paranın yarısı ile 25 Nisan da 8 milyar $ lık dış borç ödemesini gerçekleştirdi, elinde kalan para Mayıs ayın da ki dış borç ödemesine yeterli değil. Bu ödemeler sırası ile Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayına kadar devam edecek. İşler artık sarpa sarmaya iyice başladı. İlkbaharın geldiği şu günlerde, kışın sert yüzünü görmeye az bir zaman kaldı. Hükümet tedbir ve ön almada çok geç kalmaya başladı. Biz Türk milletinin bir atasözü vardır, “yumurta kapıya dayanana kadar neredeydin” diye. Bu günlere gelmeden, bu günleri defalarca kez yazdım, söyledim. Sadece siz değerli okurlara ve takipçilerime değil, hükümet yetkililerine de anlatmaya çalıştım raporlarla. Döviz de ki yükseliş, acil tedbir ve yumuşak söylemlere yerini bırakmak zorunda olduğumuzu gösteriyor. İstanbul’da ki seçim sonuçları da gerilen piyasayı iyice gerdi. Hukuk dışı bir söylem veya bir karar tetikte bekleyen, düşman mihraklarına kapı aralamak olur. Hükümetin, S400 kararını sonuna kadar destekliyorum. Bu kararın ABD ve NATO tarafından bizim ülkemize bir yaptırımı olacağını bile bile tedbir almamak, işte sıkıntı bu.

   Bu hafta veri akışı, piyasaya yön acısından etkili olacak. 30 Nisan saat 10’da yıllık yabancı turist girişi ve turizm geliri birinci çeyreği, aynı saatte ticaret açığı verisi açıklanacak.  Aynı gün saat 14’de T.C.M.B. para politikası özeti ve T.C.M.B. enflasyon raporu açıklanacak. 1 Mayıs İşçi bayramı ve resmi tatil. Bu vesile ile tüm emekçi halkımızın bayramını kutlarım. 2 Mayıs saat 10’da İmalat verisi, 3 Mayıs Cuma günü saat 10 da ise TÜFE ve ÜFE aylık ve yıllık verileri açıklanacak. Bu veri akışı ve siyasi söylemler Nisan’ın son, Mayıs’ın ilk günlerine damgasını vuracak. Bu esnada dünyada her şeyin yolunda gideceğini düşünüyoruz. Olası global piyasalarda ki terslikler ve aksilikler bizi gereğinden fazla etkileyecektir.

Geçen hafta için söylediklerim bir bir gerçekleşti. Ne dedim, ne oldu diye durum tespiti yapmayacağım. Takip edenler biliyorlar, önemli olan bu hafta neler yaşayacağız sırası ile onlara bir bakalım.

BİST100: Bu haftaya 95.000 desteğinin altında, 94.783 den başlayacağız. Aşağı doğru destekler sırası ile şu şekilde; 94.000, 92.800, 91.200 ve 89.500 olacağını tahmin ediyorum. 89.500 çok ama çook önemli, bunun altı yıllardır süren yükseliş trendinin bittiğinin işareti olacak. Yukarı doğru dirençler ise 95.000, 95.200, 95.500, 95.700, 96.000 ve 96.500 olarak görünüyor. Dikkatli takipçiler aşağı doğru marjların geniş, yukarı doğru ise neden dar olduğunu soruyor. Olumlu beklentilerin olmayışı, piyasaların alım iştahını azaltır. Netleşmeyen sonuçlar, olumsuz ekonomik şartlar, yabancı yatırımcıların risk iştahının azalması piyasaların düşme eğiliminin fazla olduğunun göstergesi oluyor.

DOLar: $ da 5.75 altı yok gibi bir görünüm oluşmaya başladı. Haftalardır 5.82 direnci geçilmesi zor bir direnç olarak yorumluyordum ama artık kırıldı. 2 hafta önceki DOLar yorumum geçen hafta gerçekleşti. Artık destek, direnç yorumu 6 TL üzeri kapanışlarda yapmak anlamsız bir hal alacak. Bu saat’ten sonra buluttan nem kapar ve her şeyi üzerine alınır ve hareketleri sertleşir. 6 TL üzeri 6.15, 6.25, 6.35, 6.54 ve 6.70 dirençleri var. Aşağı doğru destekler ise 5.90, 5.88, 5.85, 5.83 ve kuvvetli direnç olan şimdi ise kuvvetli destek olan 5.82 var.

ONS ALTIN: Geçen haftayı 1.275$ dan açan ons altın, haftayı yatay seyirde geçirmiş gibi görünse de son işlem gününde 1.288 $ gördü ve haftayı da 1.286$ dan kapanış yaptı. 1.280$ desteği devam ediyor, Ons altın ciddi güç topluyor. Bu haftayı 1.295 – 1.275 $ arasında gel gitli yatay seyretmesini bekliyorum. Çeyrek altın ile ilgili çok soru alıyorum. Tek fiyat yazacağım, bir daha bu konuya girmeyeceğim. Çeyrek altın 525 TL fiyatı görecek bu sene içinde net bir tarih veremem ama görecek.

Hepimize hayırlı, iyi ve bereketli haftalar diliyorum.