Yeni bir hafta başından içimiz yanarak sizleri selamlıyorum. Öncelikle ülkenin her bir noktasında çıkan yangınlar da vefat edenlere Allah rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Nasıl bir sınavdan geçiyoruz, nelere şahit oluyoruz belli değil. Son dört ayda yaşadıklarımızı daha önce birileri anlatsa, komplo teorisi der inanmazdık. Bugün yaşıyor olmak akıllarımızı durduruyor. Hangi birinden başlasam, inanın bende şaşırdım.

Ekonomik verilere bakmak, iç karartısından başka bir şey vermiyor. Geçen hafta borsanın yükselmesi ekonomi ile alakalı bir durum değil. Mevcut şirket değerleri normal şartlardan daha ucuz olduğu için ve şirketler hisse geri alımlarıyla başlayan tepkisel bir hareket oldu. Bunun üzerine olumlu gelişmeler gelirde devam ederse memnuniyet duyarız. Aksi takdirde testere piyasada mehter takımı gibi devam ederiz. Sedat Peker’in açıklamalarından sonra sessiz kalan savcıları hala hayret ile izlemeye devam ediyoruz. Yangın felaketi ile televizyon kanallarını işgal eden bakanların açıklamalarını dinledikçe hayret içinde kalmaktan kendimi alamıyorum. Nasıl basiretsiz bir yöneticilere kucak açmışız hala anlamlandıramıyorum. Tarım ve Orman bakanı Pakdemirli’yi tarih hiçbir zaman affetmeyecek. Yaptığı basiretsiz açıklamaları, akıllardan uzun bir süre çıkmayacak. Bunlara gözümde azda olsa bir karizması olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da eklendi. Millet malıyla, canıyla uğraşırken iban’dan bahsetti. Milletimiz cömerttir dedi. Şaşırdık mı? Tabi ki hayır ama ne yeri ne de zamanı idi.

Sayın Erdoğan’ın Marmaris’te felaketten içi yananlara otobüs üzerinden attığı çay poşetleri her şeyin tuzu biberi oldu. Felaket haberlerinden içim şiştiği için haber seyretmiyorum. Ama Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini takip etmek artık benim gibiler için biraz merak konusu oluşturuyor. 28 Temmuz gecesi kararnamesi ile Tarım ve Orman bakanlığının kıyılarda ve orman içlerinde ki yerleri Turizm ve kültür bakanlığına geçti. Ve buralara inşaat izni yetkisi Cumhurbaşkanına verildi. ÇED raporu kaldırıldı, belediyeler devreden çıkarıldı. Talep uygun görülürse 15 günde inşaata başlanabilecek. Sayın Pakdemirli’nin televizyonlar da dediği gibi “beklediğimizden geç çıktı yangınlar” yangınlar kararnameyi bekliyormuş gibi gelmiş olmalı sayın Pakdemirli’ye diye düşünmeden edemiyor insan. Nitekim geçen sene bodrum da yanan ormanlık alanlar için yemin billah ederek yeniden ağaçlandıracağız dediklerinden altı ay sonra otel dikmişlerdi. Kararname ile hakkında Murat Yetkin’in Yuotube kanalında ki açıklamalarını dinlemenizi tavsiye ederim.

İnsanın durup dururken birden aklına gelir ya bir şeyler, biz buna kalbe doğmak deriz. Dün akşam düşünürken 28 Temmuz kararnamesi ve yangın felaketini birden Kanal İstanbul çevresinden toprak alan katarlılar geldi aklıma. İstanbul’dan Ege kıyılarına mı transfer olacaklar acaba diye düşünmeden alamadım kendimi. Memleket deniz, yemeyen domuz misali sömürü düzeninde yapılan hareketleri şaşkınlık içinde seyretmeye kısa bir süre daha devam edeceğiz gibi görünüyor. Memleketim insanın da ki temiz yüreklilik bitmez. Trabzon’da şehit edilen Eren Bülbül gibi, Marmaris’te yangın söndürmek ve yeşil vatanı korumak için verdiği mücadelede şehit olan Şahin Akdemir gibiler oldukça içim biraz ferahlıyor. Geleceğe dair içimde bir umut yeşeriyor. Allah onlardan razı olsun. Buradan muhalefete seslenmek istiyorum. Nasıl Kanal İstanbul için mücadele verdiğiniz, yanan yerlerimiz içinde aynı mücadeleyi bekliyorum.

BİST100: 1.392 kapattığımız haftada pay vadeler de vade sonu olması ve Ereğli hissesinin endekse yaptığı katkı ile yeni haftaya başlayacağız. 1.400 üzeri güvenli liman olmaya devam edecek. 1.406 ara direnç olacak. 1.421 üzerinde ise al tut konumu başlayacaktır. Destek noktasında ise 1.370 ve sırat köprüsü olan 1.350 olacaktır.

DOLar: 4 haftadır sizlere geri çekilmeden bahsetmiştim. Teknik düzeltmenin sonuna yaklaştık. Nitekim 8,45 den haftayı kapatan DOLar’da zamansallıktan 8,37 en dip olarak görünüyor. Fiyatlama oraya geldiğinde mucize olmazsa yukarı geri dönüş başlayabilir. Mucize gerçekleşir ise 8 lere kadar geri çekilme devam eder. Eder etmesine de yurt içi yerleşikler hala DOLar alıyorlar.

ONS ALTIN: Yine 1.830 $ ları test etsek de üstünde yine kalamadık. Ve haftayı 1.814 $ dan yaptı. Bu hafta aşması beklenebilir. 1.839 $ üstünde kapanış gerekiyor artık. 1.800$ altı kapanışlar artık tehlike çanlarını çalmaya sebep olabilir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve huzur dolu iyi bir hafta diliyorum.