Yeni bir hafta başından herkese merhaba. Hani bazen diyorum ya, her şeyin cılkı çıktı diye! Hehh işte tam o günlerden geçiyoruz. Merkez Bankasını ile ilgili 128 milyar $’lık olay da yapılan açıklamalar, kim daha fazla saçmalar yarışmasına dönüştü. Şu ana kadar takip ettiğim en saçma açıklama Sayın Nurettin Canikli’den geldi. Ekonomi bilgisi olmayanlar için çok düzgün ve akıcı bir konuşmaydı. Bu konuyu fazla uzatmaya gerek yok diyeceğim ama bu konunun devamında 24 Nisan’da Abd başkanı Biden’ın sözde Ermeni soykırımı açıklaması geldi. Ekonomik acıdan zayıf olduğumuz bir döneme denk gelmesi, bence tesadüf değil. Liyakat, liyakat diye yırtındığımız son senelerde, Liyakatsiz büyükelçi atamalarının sonucunda, yurt dışı lobi faaliyetlerimizin ne denli zayıfladığını görmüş olduk. 

   Bal tutan parmağını yalar sözünü yaşadık geçen haftalarda. Ticaret bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşinin şirketinden, bakanlığına dezenfektan alması sonucu görevden alınması suçunu örtmüyor. Yerli Kripto para şirketlerindeki peş peşe kapanmalar, yeni mağdur yatırımcılar yaratmaya başlandı. Bu bir batış hikâyesi değil, bu bir dolandırıcılık hikâyesi. Bu olay daha çok su kaldırır. Dehşet rakamlardan söz ediliyor. İşin içinden hangi siyasiler veya hangi bürokratlar çıkacak bende çok merak ediyorum. Şu ana kadar çıkanlar, hep bir yalanlama politikası içerisinde ama gerçeklerinde su yüzüne çıkma gibi bir huyu var. 

   İşin cılkı çıkmış bir sürü olay var ama uzatmak istemiyorum. Yandaş medyaya rağmen, sosyal medyadan bir şekilde er ya da geç öğreniyorsunuz zati. Sözde soykırım iddialarından sebep bu hafta biraz çalkantılı geçecek. 27 Nisan’da Cenevre’de Kıbrıs toplantısı, 28 Nisan’da Fed toplantısı, Biden’ın kongre konuşması ve Bizim enflasyon raporu 29 Nisan’da Türkiye ekonomi güven endeksi gibi birçok veri ile karşılaşacağız bu hafta. 

   Yabancıların hisse senedi piyasasında yaptığı satış baskısını, yine yabancılar karşılıyor. Bu Bıyıklı ya da Arap sermayesi olabilir, onu tam bilmiyorum. Ama Tüpraş’ın değeri 3 yıllık karına denk geliyor, yatırımları bile şu anki piyasa değerinden fazla. Halk bankası ve ya Garanti bankasının değerleri 4 yıllık karına denk geliyor. Bunun gibi birçok örnekler verebilirim. Korkunun pompalanması, yatırımcının elinden ucuza hisse almak için tasarlanmış bir senaryo. Tabi ki ülke ekonomisinin iyi olmadığının farkındayım ama şirketlerin değerleri de ortada. Yeni bir yükseliş hikâyesi için kurulan tezgâhında farkındayım. Burada bir parantez açmak isterim ki, pandemi döneminde 10 kat gitmiş hisseleri bunlara dâhil etmiyorum. Finansal piyasalar boyacı küpü değil tabi ki, yaptığımız yatırımın belli bir süre içinde büyüyüp, olgunlaşması lazım. 

   Son olarak Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu’na da iki kelam edeyim. Yaptığımız politika sonucu “Hiç kimsenin burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır.” dedi. Evet, kimsenin burnu kanamadı ama onbinlerce vatandaşımız öldü. Keşke burunları kanasaydı da aileleri ile beraber olsalardı. Liyakatttt ahh liyakat, Ramazan diye bir çocuğa çikolata vermiyoruz ama çok rahat yalan söylüyoruz. 

BİST100: Endeks için önce geçen hafta ne söyledik, ona bir bakalım. “Bu hafta oynaklığın biraz daha fazla olmasını bekliyorum. Yukarıda 1.414 ve 1.442 hareket bölgemiz. Aşağıda ise stop bölgemizi biraz yukarı çekiyoruz ve 1.378’e dikkat ediyoruz” demişiz. Neler olmuş peki; ” 1.408 den açılan endeks yukarıda 1.416’yı test ettikten sonra düşüş başladı ve 1.378 kırılarak 1.308 görüldü. Haftayı da 1.345’den kapattı.” Peki, bu hafta neler bekliyoruz. Biden’ın sözde soykırım idealarının Pazartesi mutlaka bir yansıması olacaktır. 1.330 önemli desteğimiz, altında 1.320, 1.308 ve psikolojik 1.300 desteğimiz var. Bunların altında 1.244 var. Siyasi sert söylemler yer bulmadığı takdirde 1.320 den yukarı bir dönüş beklenebilir. Bu hafta viop tarafında vade sonu olması ile haftanın son günü çok önem arz ediyor. 1.365 üzeri bizleri biraz olsun rahatlatır.

DOLar: Valla bu konuda söylenecek fazla bir şey kalmadı. Merkez bankası başkanı faizden ve işlemlerden para kazanıyoruz diyordu ya, Nisan vadeli DOLar short maliyeti 8,20 diye hatırlıyorum, 350bin kontrat civarı. Bende merakla bekliyorum ay sonu kapanışını.

ONS ALTIN: Ons altın için geçen hafta neler söyledik ona bir bakalım. “1.791$ üzeri kalıcılık önemli olacaktır.” Demiştik. Hafta içerisinde yükseliş trendini sürdürmüş olsa bile Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü 1.797 kırmak için test etti ve her seferinde geri geldi ve haftayı da 1.777 den kapattı. 7 Ağustos 2020 de başlayan düşüş trend kanalının üstünde ve kanalı kırmak için zorluyor. Bu hafta 1.802$ üzeri hareketlerde kalıcı olmak zorunda yoksa kademeli geri çekilme söz konusu olabilir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu, huzur dolu iyi bir hafta diliyorum.