Yeni bir hafta başından sizleri selamlıyorum. Bu hafta mübarek Ramazan ayını karşılayacağız. Artık bolluk bereketten vazgeçtim, Allah iç huzuru versin. Pazartesi günü bilim kurulu toplantısı sonucunda tam kapanma gelip gelmeyeceği belli olacak. Ramazan ayını tam kapanma ile geçirebiliriz. Alıştığımız Ramazan zamlarına bir de kapanmanın getireceği sıkıntı zamları eklenince, Allah iç huzuru versin demekten başka çare kalmıyor.

Bu hafta finansal piyasaları yakından ilgilendirecek Abd’deki Halk bankası davası, hem yurtiçinde hem de yurtdışında merkez bankası toplantıları ve finansal veriler piyasalara yön verecek. Yurtdışında borsalar rekor üzerine rekor kırarken, önden yüklemeli yaşadığımız düşüş sonrası piyasada risk iştahı git gide azalıyor. Yabancı satışları halen devam ediyor. Haliyle satıştan elde edilen TL varlığını, döviz alımı yaparak ülkeden çıkışını südürüyor. Hem global sıkıntılar, hem jeopolitik riskler, hem içeride yaşadığımız siyasi problemlere birde ekonomik sıkıntıları ekleyince covid19 devede kulak kalıyor. Reis’in geçen hafta sık sık gündeme getirdiği kanal İstanbul projesi’de artık piyasalarda rağbet görmemeye başladı. Her gelen güzel haberin yabancı satışı baskısına dönmesi bana bundan 10 sene önce piyasanın % 60’ı yabancının eline geçerse bizde borsa diye bir şey kalmaz diyen bir üstadı (Tuncay Artun, İMKB Başakanı) aklıma getirdi. O zamanlar piyasada ki coşku yüzünden kimse umursamadı bu söylenenleri ama rakamlar %70 – 73 aralığına kadar çıktı. Son bir senedir gelen satışlar ile bu rakam yaklaşık % 42 lere kadar düştü. Aslında düşüş daha fazla ama bıyıklı yabancı ve Katar’lı 5-6 kişinin alımları bunu yansıtmıyor.

Bu hafta sizlerin, analizlerimi çok daha dikkatli okumanızı, hatta notlar almanızı tavsiye ediyorum. Abd’deki finansalların ilk çeyrek bilançolarının oldukça iyi gelmesi bekleniyor. Bizim Halk bankası davası olmasa bizim bankalara da bir alım gelmesini bekleyebilirdik. Bu hafta biraz sıkıntılı bir hafta, siyasilerin ağızlarından çıkan her şeyin ekonomiyi etkilediği noktada, ağzından çıkanı herkesin duyması dileği Haftanın özlü sözünü Yunus Emre’den bırakıyorum “Dil söyler kulak dinler, kalp söyler kâinat dinler”

BİST100: Önce geçen hafta neler söyledik, neler oldu? Önce ona bir kabalım. “Bu hafta yukarı doğru 1.437, 1.457, 1.463 ve 1.480 takip edilecektir. Kapanış itibari ile 1.430 kritik seviyedir. Piyasa aşağı başlar ise direnç, yukarı başlar ise destek görevi görecektir. Aşağıda desteklerimiz ise 1.404, 1.392 ve 1.370 olacaktır.” demiştik. Açılış yukarı olunca 1.437 geçilip, 1.445 test edildi ve satış baskısı ile sırasıyla destekler kırıldı. Hafta’nın en düşük değeri 1.373 oldu. Buda verdiğimiz en son desteğin sadece 3 puan üstü. Haftaya da 1.393 den başlayacağız. Bu hafta çok ama çok kritik bir hafta, yukarıda 1.404 ve 1.414 üzerine atılmadığı sürece satışlar çok sertleşebilir. 1.430 üzeri güvenli hisse alacağımız bölge. Aşağıda geçen hafta verdiğimiz ikinci destek olan ve orada kapatan piyasada 1.370 yıkılır ise artık fazla bir şey anlatmaya gerek kalmaz, ne gaz haberi ne de kanal İstanbul bu piyasanın düşüşünü durduramaz. Belki son bir destek olarak 1.365 denenebilir ama onun altında saatlik kapanışlar birçok yeni yatırımcıyı bunalıma sürükler. Aman dikkat edelim rakamlara, son kez uymayanları uyaralım.

DOLar: Geçen hafta “bu haftayı 7,92 / 8,16 arasında gezeriz ve teknik düzeltiriz diye düşünüyorum” diye belirtmiştim. Bu hafta DOLar’da sert hareketler görebiliriz. Takip edenler bilir 3,83 de yükseliş beklediğim tekniğe ve grafiklere benzetiyorum. Aman dikkat zorlu bir finansal hafta bizi bekliyor. Haftaya 7,17 den başlayacak olan DOLar’a dikkat etmekte fayda var. İki hafta önce verdiğim rakama bir anda olaşabiliriz. Bu hafta merkez bankası toplantısında inşallah yeni bir faiz artışı getirmek zorunda kalınmaz.

ONS ALTIN: Geçen hafta “yukarı 1.750 / 1.775 $ arası vereceği tepkide gizli” diye belirtmiştim. “Haftaya satışla başlasa bile, beklediğim yükseliş haftanın ikinci yarısı mutlaka gelecektir” demiştim. 1.729$ dan başladığımız haftaya, pazartesi gelen satışlar ile 1.721 görüldü ve 1.728 kapattık. Sonrasında gelen alımlar ile 1.758$ lar görüldü ve haftayı 1.744$ dan kapattı. Bu hafta yükselişin devamı beklenebilir.

Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu hafta finansal piyasalar için çok zorlu bir hafta olacak. Lütfen verdiğim rakamları not alınız ve takibinizi ona göre yapınız. Diyorum ya bazen bu gözler neler gördü diye, işte aynı şeyleri tekrar görmesin, mübarek Ramazan ayı kimseye zehir olmasın.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve iyi bir hafta diliyorum.