Yeni bir hafta başından merhaba, Zorlu Mart ayını da geride bıraktık. İnsan, kendine yeni başlangıçlar için zaman dilimi seçer. Yılbaşından bu zamana kadar yaşadıklarımızı düşünce doğru zaman biriminin Nisan ayı olmadığını söylemek zorundayım. Beklentiler Paris, gerçekler Samsun. Sizlere yeni yılın başında bir iyi, bir de kötü haberim var demiştim, hatırlayanlarınız olacaktır. Maalesef 2021yılı 2020 den daha kötü geçecek.

Ülkemiz demokrasiden uzaklaştıkça, yabancı yatırımcının gelme olasılığı her geçen gün zorlaşıyor. Sadece petrol geliri olan Arap ülkelerine bakın, neden yabancı yatırımcı oralarda yatırım yapmıyor sorusunu sorun. Cevap basit, demokrasi yok. Olmadığı içinde yabancı oralara yatırım yapmıyor. Dünya’da işçi gücü en ucuz ülke olmamıza (buna Çin’de dahil artık), Lojistik avantaj barındırmamıza, jeopolitik ve ulaşım kolaylığına rağmen yatırım çekemiyoruz. Takkeyi önümüze koyup bir düşünmek lazım artık. Yalan gemisi de batmak üzere, ülkede ki ekonomik gerçekleri unutturmak için son günler de emekli generaller için söylenen sözleri ve tehditleri takip etmekte fayda var. Kimsenin dini duygu ve düşünceleri, kimseyi ilgilendirmez. Fakat 15 Temmuz’un nasıl ve neden yaşandığını bile bile Amiral Mehmet Sarı’nın önünün açılması için verilen mücadelenin sonunda yeni 15 Temmuzların yaşanacağı aşikârdır.

Ülkenin cılkı çıktı artık, toplum nereye, ne şekil savruluyor belli değil. Tv’ler artık toplum ahlakını bozma konusunda sınır tanımıyor. Yufkacı Süleyman olayı bunun en net örneği oldu. Aile birliği ve bütünlüğü ne hale geldi, ahlak değerleri yerle bir edildi. Rtük üyeleri maaş mı almıyorlar da bu olaylara bu kadar tepkisiz kalıyor. Malum, medya yandaş olunca ceza kesmekte zorlaşıyor artık. Her gün yaşanan olaylardan ağzımız açık geziyoruz. Ülkemiz bu durumları hak etmiyor. Eğitimsizlik ciddi şekilde baş göstermeye başladı. Toplum tv’lerden öğrendiklerini gerçek sanıyor, halk sanal hayatlar yaşamaya başladı. Toplum psikolojisini doğru şekilde yönlendirmezsek, önünü alamayacağımız olaylara sebep olacak. Bunlara bir de ekonomik buhran eklenince sıkıntı iyiden iyiye büyüyecek. Yine iş dönüp dolaşıp liyakate dayanıyor, bunu görmezden gelerek yapılan her mücadele beyhudedir. Haftanın özlü sözünü Mevlana’dan bırakalım “Sorunun kendinde olduğunu anlamayan insanlar, çözümü başkalarının huzurunu bozmakta bulur.”

BİST100: Geçen hafta “Yukarıda 1.430 / 1.434 bandı, aşağıda 1.377 / 1.360 bandı var” demiştim. Haftanın ilk iki günü satışla başlayıp önce 1.371’i gördük, endeks kendini toplayarak haftanın ikinci yarısı da 1.438’i gördü ve haftayı 1.430 da kapattı. Rakamlar verdiğim değerler arasında gitti geldi. Yön belirlemek için beklediğimiz kırılım gerçekleşmedi. Bu hafta yukarı doğru 1.437, 1.457, 1.463 ve 1.480 takip edilecektir. Kapanış itibari ile 1.430 kritik seviyedir. Piyasa aşağı başlarsa direnç, yukarı başlar ise destek görevi görecektir. Aşağıda desteklerimiz ise 1.404, 1.392 ve 1.370 olacaktır. Hafta sonu Reis’in kabine oluşumu için vereceği karar sonrası piyasa şekillenecektir.

DOLar: DOLar da yapılan manipülasyonları gördükçe içim cız ediyor. Pahalı hisse satıp, ucuz DOLar alarak ülkeden kaçan yabancıya yardım eden, ülkeyi peşkeş çekenleri görüyoruz. Liyakat işte burada çök önemli, 3 kuruşluk menfaatleri uğruna yetim hakkı yiyenleri Allah’a havale ediyorum. Geçen hafta “Bir geri iki ileri, bu hafta 7.92 / 8.16 arasında gezeriz ve tekniği düzeltiriz diye düşünüyorum” diye belirtmiştim. Nitekim de öyle oldu, bu hafta DOLar haftaya düşüşle başlayacak olsa bile 7.76 altı şimdilik zor görünüyor. Yukarıları konuşmanın anlamı yok.

ONS ALTIN: Geçen hafta “yukarı gösterge 1.750$ / 1.775$ arası vereceği tepkide gizli” diye belirtmiştim. Bu hafta da aynı görüşteyim. Biden’ın ılımlı dış politikası ons altına etki ediyor. Haftaya satışla başlasa bile, beklediğim yükseliş bu haftanın ikinci yarısı gelebilir. 1.775$ yolu muhtemelen gerçekleşecek. Teknik analizde günlük grafikte ikili dip formasyonu, saatlikte çanak formasyonu, haftalıkta çekiç formasyonu yükselişi haber veriyor.

Hepimize sağlık, mutluluk, huzur ve bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.