Her hafta olduğu gibi sizlere, yeni bir hafta başından merhaba demem gerekirken; yeni Türkiye’den ya da tek adam rejiminden merhaba demek zorunda kalıyorum. Normal hayat devam ederken suyun akışını değiştirmek ve bu değişiklikten zarar gören insanları umursamaz davranmak neden yapılır ki?

Cuma günü finansal piyasalar da, sokak hayvanlarına eziyet edilir gibi anlamsız ve acımasızca dayak atıldı. Hele kapanış yani son fiyatlamanın yapıldığı karanlık oda diye tabir ettiğimiz noktada sert satışlar devam etti. Akşam seansında ufakta olsa bir alım iştahı teknik düzeltme diye teselli oldu. Malum iş güç olunca ailece hafta sonu evde ki etkinlikler tek eğlencemiz oldu. İşte bu eğlencelere biraz geç başlamak için hafta içi uykusuzluğunun ihtiyacını hafta sonu çıkarmak istedim. Ne mümkün, sabah saat 8,20 de telefonlar çalmaya başladı. Bir kaçını sessize alsam da, arayanlara bakınca finans piyasaların da sorun olduğunu anladım. Uzuuun zaman önce öğrendiğim ama bir daha tekrar etmekten korktuğum soruyu sordum kendime; Daha ne olmuş olabilir ki? Malum ülkemizde sorunlar bitmiyor, bu kadar insanın bu saatte aramaya başlaması nasıl bir panik yaratmış olabilir.

Kendime geldikten sonra ilk çalan telefonu açtım, Karşı taraf tek solukta bende pireler uçuşurken yaşananları anlattı. Merkez bankası başkanı görevden alınmış, yerine bir başkası atanmış. Şükranlarını falan sunmuş. İstanbul sözleşmesi tek taraflı fesih edilmiş. Kâbus gibi bir Cumartesi sabahı, üstelik kahvaltı yapılmamış, daha da önemlisi kahve içilmemiş. Bu olanları hazmetmek 15-20 dakikamı aldı. Beni çok iyi tanıdığı için hanım hemen bir kahve tutuşturdu elime, çıktım balkona yaktım bir sigara, İzmir körfezine bakarak başladım düşünmeye; Naci Ağbal geldiğinde 8,25 olan $ 7.20’lere kadar geriledi, 500 üzeri olan cds’ler 300’lere kadar düştü, Merkez bankası rezervlerinin erimesi durdu, 2030 vadeli eurobond faizleri yüzde 7.1 den 5.7’ye geriledi, Fitch Türkiye’nin kredi notunu görünümünü negatiften durağana çevirdi, en önemlisi kaybolan Merkez bankası itibarı yeniden oluşmaya başladı. Bunların hepsi 4 aylık süreçte Naci Ağbal ile oldu. Neden görevden alınır ki?

Biraz düşündükten sonra aklıma acaba damat yeni kabinede görev alacaktı da, bu Naci beyin başarısı damat beyin önünü mü kesiyordu diye soru geldi aklıma? Bir insan görevden alındığı için neden şükranlarını sunar ki? Aklımda cevap bekleyen deli deli sorular. Ben bu kararları reis’in aklı selim vaziyette aldığını düşünmüyorum. Mutlaka bir yönlendirme, bir baskı veya bir vaat uğruna yapmış olabileceği geliyor aklıma. Bir de öz eleştiri yapmak gerekirse; bağımsız bir merkez bankası başkanının görev süresi 4 sene iken, 20 ayda 4 kere merkez bankası başkanını değiştirmek akla başka sorular getiriyor. Yakın geçmişte Cuma namazı çıkışı reis’den müjdeler beklerken, birden Cuma gecesi kâbuslarına nasıl döndük?

Ülkede gelişen olaylara haftalık değil, günlük değil, saatlik köşe yazıları yetişmez. Bu hafta sizlere bir özlü söz bırakmayacağım. Sanki sözün bittiği yere doğru yaklaşıyoruz. Ülkeyi kim ne şekilde yönetiyor belli değil. Pelikancısı bir yerden, penguencisi ayrı bir yerden, dernekleri, cemaatleri, tarikatları, geyikçileri, kediçikçileri offf daraldım vallahi. Her şeyin hayırlısı deyip Allah’a havale edeceğim ama Allah’da sizlere akıl verdim, kullanın diyor. Su, eninde sonunda akar yatağını bulur diyelim. Pazartesi sabahına yada hafta içine bir kabine değişikliği değiştirir suyun yolunu.

BİST100: Geçen hafta başı bahsettiğim 1.555 den başlayan endeks için haftaya pozitif başlar, hafta sonu merkez bankası faiz kararı damgasını vurur demiştim. Faiz kararı damga vuramasa da başkanının görevden alınacağını bilenlerin satışı damga vurdu. 1.581 görülür, 1.531 de stop olunur yazmıştım. Nitekim 1.581 görüldü ve haftayı da 1.529 da kapattık. Bu hafta zor bir psikolojik savaş ile başlayacağız. Sizlere tek rakam vereceğim. Endeks için aşağıda 1.465. Haftalık bist100 yorumu bu kadar. Altında paraşüt açılsın diye beklemeyin. Paraşütün yere inmesini bekleyin.

DOLar: Merkez bankası faiz kararı ile 7.56 dan 7,19 a kadar düşen $ haftayı 7,25 den kapattı. Normal şartlarda 7.16’nin altını konuşmamız gerekirken Reis’in hafta sonu hamlesi ile 7,42’den bahsetmek zorunda kalıyorum. 200 baz puanlık faiz artış kararına rağmen bu rakamları konuşmak anlamsız kararların neticesi 7,62’ler gündeme gelebilir. Sonrasını düşünmek istemiyorum.

ONS ALTIN: Geçen hafta 1,750$ üzeri hacimli alım gelmeli demiştim. 1,750$’ı gördü ve hacimsiz bir şekilde 1,755$’a kadar çıktı. Ve haftayı 1,746 $’dan kapattı. Haftanın ilk yarısı satış ile başlaması muhtemel olan ons altında hafta sonuna doğru sert alımlar ile yükseliş beklenebilir. 1,755 üzeri 1,770 onunda üzerinde 1,807$ lar görülebilir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu, huzurlu ve iyi bir hafta diliyorum.