Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim 2013’de başlayan bu üretim sezonunda doğal afetlerin hemen hepsini yaşayan çiftçinin, Haziran ayında da rahat yüzü görmediğini bildirdi.  Ekim ayından buyana yaşanan risklerin tümü değerlendirildiğinde hububatta kış kuraklığının ardından yaşanan don, dolu, aşırı yağışların bu yıl verim kaybına yol açtığını vurgulayan Bayraktar, Haziran ayında yaşanan afetlerle ilgili olarak bilgiler verdi.

İNCELEME
Bayraktar, “ Akyazı İlçesi’nde bir hafta boyunca düşen aşırı yağışlar özellikle mısır ekili alanlarda zarara yol açtı. Boyca büyük olan mısırlarda yatmalar olurken, çürüme şeklinde zarar da meydana geldi. Hendek İlçesi’nde bir hafta boyunca düşen aşırı yağışlar sele yol açtı. Mısır ve buğday ekili alanlar sele maruz kaldı.  Dolu yağışı ise fındıklarda bir miktar zarar meydana getirdi. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor” dedi.

RAPORLAR
Bayraktar ayrıca, Hendek’te merkeze yakın köylerde meydana gelen aşırı yağışların ekilen mısırlarda çürümeye yol açtığını belirterek, “Yeniden ekim yapılma durumu var. Sebzelerin tamamı aşırı yağıştan zarar gördü.Erenler ve Gevye’de dolu şeklinde düşen yağış bir miktar zarara yol açtı” dedi. Bayraktar, çiftçinin Haziran ayında bile büyük zarara uğradığını bildirerek, Ziraat Odalarından TZOB’a intikal eden raporlara göre başka illerdeki hasar tespitlerini de takip ettiklerine dikkat çekti.


6-7-8 Haziran tarihlerinde yaşanan sel felaketi sonrasında Geyve, Karapürçek, Hendek, Akyazı ve Erenler’de tarım alanlarında 100 milyon lirayı bulan zarar meydana geldi
 

Editör: TE Bilişim