SAÜ İnovasyon Kulübü, Genç Yöneticiler Topluluğu, Türkoloji Topluluğu ve Genç Girişimciler Topluluğu tarafından ortaklaşa organize edilen panelin oturum başkanlığını SAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu yaparken, panele konuşmacı olarak TBMM MHP Grup Başkan Vekili Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi katıldı..
IRAK
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi ise kendisinin de bir Irak Türkmeni olduğunu belirterek, “Irak Türkmelerinin yaşadığı dramlar ve çekilen acılar dile getirilecek. Türkiye’nin Irak politikaları üzerinde duracağız. Öğrencilerimize ve arkadaşlarımıza birikimlerimiz sunacağız. İnşallah Türkmenler de günün birinde hak ettikleri yaşamı yaşayacak. Yeryüzünün en mağdur Türkleri Irak Türkmenleridir. Buradan Türkmeneli’ne selamlarımızı yolluyoruz” dedi.
MÜNİR KUTLUATA
Paneli izlemeye gelen MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata da, “Türkmenler üzerinde kurulan baskılar ve Suriye’deki gelişmeler ele alınacak. Özellikle Suriye ve Irak’taki Türkmenlerin nasıl baskı altına alınacağı anlatılacak. Ben konferansı izlemek üzere buradayım. MHP Grup Başkan Vekilimiz Mehmet Şandır da konuşmacılardan biri. Orta Doğu’nun yeniden planlandığı ve bu bölgelerde yaşayan Türk halkının baskı altına alındığı bir dönemde böyle bir panelin yapılıyor olması dikkatleri bir kez daha bölgeye çekecektir” diyerek paneli düzenleyen SAÜ’lü öğrencilere teşekkür etti.
MUSUL
SAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, “Olması gereken gündem maddesini konuşacağız. Osmanlı Devleti'nin 400 yılı aşkın bir süreçte hakimiyetinin bulunduğu bir toprak. Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti'nden çirkin bir şekilde koparılmış. Demokratik değerlere sahip bir yönetime kavuşturulmamışlar’ dedi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Musul ve Kerkük’ün yıllardır anavatan tarafından ihmal edildiğini ve izlenen yanlış politikalar sonrası anavatanda yaşayan Türklerin Musul ve Kerkük’te kimlerin yaşadıklarını unuttuğunu söyledi.
HAYAT
Saatçi, “Bilindiği gibi Musul bölgesi mütarekeden sonra işgal edilmiştir. Yani uluslarası anlaşmalara aykırı olarak işgal edilmiştir. İngilizler o tarihten sonra Musul’u işgal ettiler ancak Musul konusu Londra’da da keskin tartışmalara neden oldu. Lozan Anlaşması çıkmaza girdi ve anlaşma imzalanmadı. Sonra bir formül bulundu. Musul 9 ay sonra yeniden görüşülecek ve uzlaşma sağlanacaktı. Uzlaşma sağlanamazsa Milletler Cemiyeti'ne gidilecekti. Lozan böyle kabul edildi” dedi.
SESSİZ KALAMAYIZ
Diğer bir panelist olan TBMM MHP Grup Başkan Vekili Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ise Türkiye’nin hemen yanı başında yaşanan gelişmelere sessiz kalamayacağını ve orada yaşayan soydaşlarımızın yanında yer alması gerektiğini belirtti.Soru cevap kısmı ile tamamlanan panel sonrası, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi kitaplarını öğrenciler için imzaladı.

Editör: TE Bilişim