İsrafa karşı kampanya

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek israfının önlenmesi için kampanya başlatacaklarını belirterek, ‘Bu kampanyanın amacı israfı önlemek, çocuklarımıza okul çağında ekmek israfının önemini anlatmaktır’ dedi.
Balcı, Türkiye’de, 300 gram üzerinden 82 milyon ekmek üretildiğini, 77 milyon 340 bin ekmeğin tüketilirken kalan yaklaşık 5 milyon adet ekmeğin ise israf edildiğini söyledi.
Günlük israfın korkunç rakamlara ulaştığını anlatan Balcı, ‘Bu israfı azaltmak adına gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Toprak Mahsulleri Ofisi gerekse Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak bugüne kadar israfın önlenmesi yönünde çeşitli kampanyalar yaptık. Bu yıl ki kampanya daha geniş kapsamda olacak. Kampanyanın amacı israfı önlemek yetişecek olan çocuklarımıza okul çağında ekmek israfının önemini anlatmak, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini ifade etmek’ dedi.
SATACAĞINDAN KADAR ÜRET
Balcı, gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışma yapacaklarını belirterek, ‘Yani esnaf satabileceği kadar üretecek. Satmak düşüncesiyle ürettiği ve satamadığı ekmekte israf olmuş oluyor. Geçmişte yaptığımız toplantılarda hocalarımız fırınlardaki ekmek israfının boyutu konusunda fırıncıların yapmaları gerekenleri anlattı. Satabilecekleri kadar ekmek üretmeleri gerektiği anlatıldı. Bununla ilgili yasal düzenlemeyi de yapmamız lazım. Bir fırının ortalama üretmesi gerektiği kadar ekmeği üretip onu rahatlıkla satması gerekir" diye konuştu.
TÜKETİM KADAR SATIN AL
Vatandaşın tüketebileceği kadar ekmek alması konusunda uyarılarda bulunan Balcı, ‘Vatandaşlarda tüketebilecekleri kadar ekmek alsınlar. Ekmek nimettir. 'Bir ekmek fazla alayım ne olur ne olmaz akşam misafir gelebilir' düşüncesiyle hareket etmemeliyiz. Aldığı ekmek fazla geliyorsa onu kesinlikle değerlendirecek, israf etmeyecek. Bir günlük ekmek kesinlikle bayat ekmek değildir. Bir gün önce aldığımız ekmek fazla geliyorsa onu bir gün sonra çok rahat bir şekilde her türlü tüketebiliriz. Bakanlığımız kampanyayı Sayın Başbakanımızın da katılımıyla Perşembe günü başlatmış olacak, yıl boyunca devam edeceğini düşünüyorum’ dedi.
 

Editör: TE Bilişim