Adapazarı’nda rüşvet karşılığı orta hasarlı binalara 'hasarsızlık', kalitesiz betonlara 'uygunluk' raporu verdikleri iddiasıyla başlatılan soruşturmada, biri profesör biri doçent iki arkadaşları gözaltına alınan Sakarya Üniversitesi Orta Hasarlı Binaları İnceleme Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Adil Altundal,  istenmesi halinde tüm projelerden hemen çekilebileceklerini açıkladı.

VERİLEN RAPORLAR

SAÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nde bulunan Orta Hasarlı Binaları İnceleme Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Adil Altundal yazılı açıklama yaptı. Konunun yargıda olduğu ve aksi kanıtlanana kadar herkesiz suçsuz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Altundal konuyla ilgili olarak şunları söyledi, ''Son günlerde Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından orta hasarlı binalara verilen raporlarla ilgili basında çıkan bazı yazılar gerçeği yansıtmamaktadır”

BAKANLIK ELEMANLARI

“Bu bilgi kirliliğinden, Üniversitemiz, öğrencilerimiz ve Sakarya’da yaşayan vatandaşlarımız rahatsız olmaktadırlar. 1999 depreminde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının elemanları tarafından orta hasarlı olarak listelere giren bina sahipleri, kanun gereği onarım ve güçlendirme ruhsatı alıp binalarını güçlendirmeleri ve arkasından yapı kullanma izin belgesini alarak orta hasarlı bina listesinden çıkmaları gerekiyordu. Birçok bina sahibi binasını bu şekilde orta hasardan çıkarmıştır”

KULLANMA İZNİ

“1999 depreminden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen, orta hasardan çıkamayan bina sahiplerine tebligatlar yapılıp yıkım süreci başlamıştır. Bu safhada bazı bina sahipleri kendilerinin onarım ve güçlendirme ruhsatı aldıklarını, binalarını güçlendirdiklerini ancak bazı sebeplerden dolayı yapı kullanma izin belgesi almadıklarını ve bu yüzden orta hasarda kaldıklarını ifade etmişlerdir. Bazı bina sahipleri de onarım ve güçlendirme ruhsatı almadıklarını, binalarını güçlendirmediklerini ancak binaları yıkılırsa 6306 sayılı kanundan istifade edip edemeyeceklerini Büyükşehir belediyesine sormuşlardır."

BİZLERİ ÜZMÜŞTÜR

"Deprem Bölgesi olan Sakarya’ya, depremde elde ettiğimiz tecrübelerle, Sakarya Üniversitesi'nin bir vefa borcu olarak, çok cüzi ücretler karşılığı, vatandaşlarımızın mağdur olmamasını esas alarak yaptığımız bu hizmetlerin, yanlış anlaşmalar sonucunda bazı basın mensupları tarafından farklı yorumlanması, bizleri son derece üzmüştür”

ÇEKİLEBİLİRİZ

“Bazı arkadaşlarımızın bu projeden çekilme istekleri, yukarda ki sebeplerden dolayı kabul edilmemiştir. Rektörümüzün ve işverenimiz olan Sakarya Valiliği'nin uygun görmesi halinde, toplu olarak projeden hemen çekilebileceğimizi beyan ediyoruz. Temennimiz, şehrimizin ve Ülkemizin 1999 depremi gibi bir afetle tekrar karşılaşmamasıdır"

Editör: TE Bilişim