Türk Metal İş Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın, ‘Toyota’ya Türk Metal’in bayrağını dikeceğiz. Toyota işçileri sendikalı olacak’ açıklamasının ardından başlayan tartışmalar üzerine Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman, bir basın açıklaması yaptı. Tartışmaları dikkatle takip ettiklerini söyleyen Yaman, ‘Sendika ve sendikacılar ile ilgili tüm görüşlerinize saygı duyuyorum. Ancak demokrasinin gereği olan, amacı sadece çalışanların haklarını korumak, kollamak ve geliştirmek olan örgütsüz toplumu arzu edenlerin bu görüşlerine katılmadığımı ve bu görüşlerin işverenlerin ve sermayenin görüşleri olduğuna inanıyorum’ dedi.
ENGELLENEMEZ
Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu söyleyen Yaman, ‘Sizlerin bu hakkı kullanmanızı kimse engelleyemez, kimse de zorla sendikalı yapamaz. Çalışma hayatından memnunsanız, aldığınız ücretten memnunsanız, çalışma koşullarından memnunsanız, işverenler kendilerinden daha çok sizleri seviyorsa, masa etrafında örgütlü bir kurum ile savunma ihtiyacınız yoksa, patronların iki dudağı arasındaki bir çalışma sisteminden memnunsanız bu kendi bileceğiniz bir iştir’ dedi.
ÇALIŞMA ŞARTLARI
Yaman, ‘Türk Metal sizler için yeni bir şube açacak ve temsilcisi, yöneticisi ve başkanı sizler belirleyeceksiniz. Bunun yanı sıra şu an almış olduğunuz sosyal haklarınız ne ise sendikalı olmanız halinde masaya bu hakların korunması ve yeni haklar veya mevcut hakların geliştirilmesi pazarlığı yapılacaktır. Çalışma şartlarınızın iyi olmadığını biliyoruz, bunlarıniyileştirilmesi konusu masaya yatırılacak ve her şeyin ücret olmadığını insanın insanca yaşama ve çalışma haklarının öneminin paranın önüne geçtiğini unutmamalısınız’ dedi.
ELEŞTİRİYE CEVAP
Aidat eleştirisine değinen Yaman, ‘Sendika aidatları ile ilgili görüş belirtenlere ise devlete ödediğimiz çuvalla verginin akıbetini sorabilir miyiz demek istiyorum. Sendikaların yaşaması için aidat önemlidir. Ancak; bunun en iyi şekilde kullanılması önemlidir. Bunun örneğini Türk Metal’in eğitim ve sosyal tesislerinde, Tes-İş’in Anadolu Lisesinde, Türk-İş’in İlköğretim okullarında görmekteyiz’ dedi.
İŞÇİYE ÇAĞRI
Yaman son olarak, ‘ Emekçiler gibi davranın. Tuzu kuru olanlara ve işverenden menfaati olanlara kulak asmayın. GelinToyota’da sizi en iyi şekilde temsil edecek sendikanızı kurun.
Gelin üretimden ve işyerinin karından daha fazla pay alın. Gelin Türkiye’nin en büyük emek kuruluşu olan Türk-İş’te ve en büyük sendikası Türk Metal’de toplanın. Sizleri en kısa sürede Kent Meydanı karşısında açılan büroda görelim, beraber örgütlenelim, beraber üretelim, beraber kazanalım ve tüm aile bireylerleriniz ile birlikte daha mutlu bir yaşam sürebilmek için beraber olalım’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim