Yetkili mühendis Özgür Özkan Ankara İstanbul arasındaki ikinci hızlı tren projesinde Sakarya durağının Adapazarı Karakamış Mahallesi’nin kuzeyi olacağını söyledi.
2 İSTASYON
Programda ÇED raporunu hazırlayan firma olan MGS Proje Şirketi`nden çevre mühendisi Özgür Özkan, ‘Bu hat boyunca Ankara’dan Kocaeli’ne kadar sadece 2 istasyon olacak. Bunlardan biri Beypazarı diğeri ise Adapazarı Karakamış. Bu konuda bize en büyük tepkiyi Kocaelililer gösterdi. Ancak Hızlı Tren projesinde trenin istasyona girmeden 10 dakika önce yavaşlaması gerekiyor. Saatte 350 kilometre hızla hareket edecek olan tren Ankara İstanbul arasını bir buçuk saate indirecek. Bu yüzden hatta sadece 2 istasyon planlandı’ dedi.
SAPANCA
Özkan, Hızlı Trenin, Sapanca Gölü’nün 15 kilometre kuzeyinden geçeceğini Doğalgaz Çevrim Santralinin ise 4 kilometre güneyinden geçeceğini belirterek, ‘Bu projemiz şu anda fizibilite aşamasında. Henüz kesinleşmiş bir durum söz konusu değil’ dedi.
50 TÜNEL
Özkan şöyle devam etti, ‘Hat güzergahında bütün alanlar detaylıca incelendi. Hatta Balıklaya Barajının alanına girdiği için proje değiştirildi. Yerleşim yerlerine girmeden, tarım arazilerinden, ormanlardan ve meralardan hattımızı geçireceğiz. Bu yüzden de çok sayıda sanat yapısı inşa edilecek. Hat boyunca 22 adet köprü ve viyadük, 50 adet tünel, 403 adet de alt ve üst geçit yapılacak. Hızlı tren hattı olduğu için kıvrımlar yapamıyoruz’
İSTİMLAK
Proje kapsamında elbette istimlaklar olacak. Örneğin 6 dönümlük bir araziyi ortadan bölüyorsak ve hak sahibine sağda ve solda kalan 3’er dönümlük alanlar işine yaramıyorsa 6 dönümü de istimlak edeceğiz. Su konuda mağduriyetleri en aza indirecek çalışmalar yapılıyor’ dedi.
TEMA vakfı temsilcinin proje ile kaç tane taş ocağı açılacağını ve çevreye nasıl etkileri olacağı sorusuna da cevap veren Özkan, ‘30 milyon metreküp hafriyat çıkıyor, doldurulması gereken alan ise 29 milyon metreküp. Taş ihtiyacımız için öncelikli olarak bölgede mevcut olan ruhsatlı izinli taş ocaklarını tercih ediyoruz. Bu aşamada açılması için belirlenen bir ocak yok. İlk hedef şu anda işletilen ocaklar olacak’ dedi. İHA

Editör: TE Bilişim