Uygulanmaya başlandığı günden itibaren “bozuk süt dağıtımı ve zehirlenmeler” gibi iddiaların odağı haline gelen Süt Projesi’nin Adapazarı ayağında ise “UHT mi? Pastörize süt mü?” tartışması yaşandı. Tartışma, sütlerin il dışından mı? Yoksa Sakarya’dan mı? temin edilmesi gerektiği hususunda da farklı bir boyuta ulaştı.

PASTÖRİZE SÜT

Sakarya’daki bazı Sivil Toplum Örgütü temsilcileri pastörize sütte ısrar ederken, okullarda dağıtılacak sütler konusundaki tercihin velilere ait olması gerektiğini savundular. Ziraat Odası ve Süt Üreticileri Birliği de, Bakanlığın dişi damızlık havyan kesimini yasaklamasına tepki gösterdi ve “Önce üretici mağduriyeti giderilsin” dedi.

KANSER-DER

KANSER-DER Yönetim Kurulu Başkanı Nihal Akar, vatandaşa pastörize sütü tavsiye ederken, tercihin velilere bırakılmasını ve dağıtılacak sütlerin Sakarya’daki fabrikalardan temin edilmesini istedi.

ŞEKER-İŞ SENDİKASI

Gıda İş Kolunda örgütlü bulunan Şeker İş Sendikası’nın Sakarya Şube Başkanı Oğuz Kalay da, bu konuda ülke gündemi oluşturduklarını hatırlatarak, süt konusunda referandum yapılmasını ve STK’lara danışılmasını istedi.

ZİRAAT ODASI

Ziraat Odası Şube Başkanı Hamdi Şenoğlu ise, uzun süre dayandığı için UHT sütü kullanmanın zorunluluk haline geldiğini ifade ederek, Bakanlığın damızlık dişi hayvan kesimini yasaklamasının üreticiyi mağdur ettiğini öne sürdü.

SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

Süt Üreticileri Birliği Sakarya Şube Başkanı Mahit Tınmaz da, süt üreticisinin borç içinde yüzdüğünü, yasaklar getirmek yerine üreticinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.İşte STK yöneticileri ile üreticilerin “süt” ile ilgili o görüşleri…

KANSER-DER Başkanı Nihal Akar

“Tercih velilere bırakılmalı”

Okullarda öğrencilere süt dağıtımına yönelik uygulanmakta olan proje aslında güzel ve önemli bir proje. Hepimizin çocukları süt içmeli. Süt içimine de küçük yaşlarda başlanmalı.  Bugün ülkemizde maalesef çoğu insan kemik erimesi ile karşı karşıya. O nedenle süt içmenin faydaları kaçınılmaz. Yalnız bu proje ile ilgili bazı tedirginlikler var. Ben de anneyim. Çocuğuma sağlıklı süt içirmek benim de hakkım. Ancak okullarda süt dağıtımı yapılırken, velilere alternatifler de sunmak lazım. Tercihi tamamen velilere bırakmak lazım. Yani isteyen UHT sütünü, isteyen de pastörize stünü çocuğuna içirebilmeli.

“SÜTLER SAKARYA’DAN TEMİN EDİLMELİ”

Sakarya’da süt üreten fabrikalar var. Onlarla anlaşma yapılabilir ve süt oralardan temin edilebilir. Okullarda dağıtım aynı gün aynı yere yapılmıyor, dolayısıyla bunu sağlamak o kadar da zor değil. Sakarya’nın köylerindeki sütlerden neden faydalanılmıyor ki? Dışarıdan süt getirileceğine Sakarya’nın köylerinden süt temin edilirse hem ilimizin üreticileri kazanç sağlamış olur.

ŞEKER-İŞ Sendikası Şube Başkanı Oğuz Kalay

“STK’LARA DANIŞILSIN”

Pastorize sütten yanayız. Ancak okullarda dağıtılan sütlerin hangi türden olması gerektiğinin STKlara danışılarak kararlaştırılmasını savunuyoruz. Türkiye’de öğrencilere yılda 600 bin ton, Sakarya’da ise yılda 60 bin süt dağıtıldığını öğrendik. Dışarıdan, yani il dışından getirtilen sütlerin ömrü ne kadar bilmiyoruz, çünkü sütlerin üzerinde üretim tarihi yok, sadece tüketim tarihi var. Dolayısıyla ömrünü bilmediğimiz ve vitamin değeri ne kadar olduğu belli olmayan sütlerin Sakarya’daki öğrencilere satılmasını istemeyiz. Sağlıklı bir süt 3 veya 4 günde ekşir. Sütün Sakarya’daki fabrikalardan temin edilmesi bir alternatif olarak düşünülebilir. Böylece eğer iddia edildiği gibi sütten zehirlenme vakaları varsa o zaman bunun önüne de geçilmiş olur. Bugün nasıl ki büyük marketler küçük bakkalları öldürdüyse, il dışından süt temin edilmesi ile Sakarya’daki süt fabrikaları da ölür.

Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu:

"UHT SÜTÜ KULLANMAK ZARURİYETTEN”

UHT süt ile pastorize süt arasında bazı farklar var. UHT süt yüksek sıcaklığa ve baskıya maruz kaldığı için sütün besin değeri düşüyor, içindeki vitamin ve mineraller ölüyor. Ancak uzun süre dayanabiliyor. Pastorize süt ise fazla dayanamıyor. Dolayısıyla bu bir tercih meselesi. Ancak 1 yılda 15 milyon ton süt üretiliyor. Pastorize süt olarak bu sütü tutma şansımız yok. Mecburen UHT sütleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Sakarya’daki fabrikalardan sütün temin edilmesi fikri hayata geçirilebilir bir olay ve fayda getirir, ancak Sakarya’da kimsenin risk alacağını sanmıyorum. Depolamada sıkıntı yaşanır.

Süt üreticiler Birliği Başkanı Mahit Tınmaz

“SÜT ÜRETİCİSİ MAĞDUR”

En sağlıklı süt hiç işlem görmemiş süttür. Okullarda dağıtılan sütün velilerin tercihine bırakılmasına sıcak bakmıyoruz, çünkü velilerin ayrı ayrı istekleri olursa bu istek nasıl karşılanacak? Süt fiyatları düşük kaldı. Sütün fiyatı aslında sanayi yemine göre belirlenmeli. Şu anda kafa kafaya kurtarıyor. Üretici mağdur. Bakanlık damızlık dişi hayvan kesimini yasakladı. Yasaklarla nereye varılabilir ki? Şap hastalığı çıktı, önce bu hastalığın önüne geçsinler. Üreticinin bir dünya kredi borcu var. Bu borç nasıl ödenecek? İllegal yollara mı başvursunlar?

 SÜT İNŞALLAH RANT KAPISI OLMAZ

Bir dönem okullarda dağıtılan sütlerin zehirlenme yaptığı iddiaları ortaya atıldı. Bu konuda elde somut veriler yok ama, aileler ve çocuklar bu konuda tedirginlik ve panik yaşıyor. Bazı çevreler ise sütün taze olup olmadığına bakılmadan büyük paralar verilerek alındığı adeta rant kapısı olmasından endişe duyuluyor.

Editör: TE Bilişim