SEDAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin kararında, Elektrik Piyasası Kanunu hükümleri içinde, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumunun fiyatlandırma esaslarını tespit etmekten sorumlu olduğuna işaret edildiği ifade edilerek, şöyle denildi:
“Yargıtay, ticari faaliyette bulunan tüketicinin kayıp kaçak bedeli itirazına, yerel mahkemenin faturada yer alan ödeme kaleminin tüketiciye geri ödenmesi yönündeki kararını usul ve yasaya aykırı bularak iptal kararı vermiştir.
Yargıtay incelemesinden geçen ödeme kalemlerine ait itirazlar hakkında, dağıtım şirketlerince alınan bu bedellerin hukuka uygun olduğuna ve dağıtım şirketlerinin bu bedelleri alıp almama konusunda insiyatif sahibi olmadığı yönünde içtihat oluşmuştur. İçtihat oluşuna katkı sağlayan Yargıtay kararlarından sonra gerek tüketici mahkemeleri, gerekse ticaret mahkemelerince Yargıtay kararları doğrultusunda elektrik abonelerinin kayıp kaçak bedeli, okuma bedeli, dağıtım ve iletim bedeli alınmaması ve iade edilmesi talepleri reddedilmeye başlanmıştır.”

“Mağdur olmayın”
SEDAŞ’tan yapılan ayrı bir açıklamada da,  Mahalli Mahkeme ve Hakem Heyeti kararlarının emsal niteliği taşımadığına vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi:
“Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığı’nca alınan bozma kararının sadece yerel mahkemeler yönünden bağlayıcı olduğunu belirtir, tüketicilerin yüksek mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri ile karşılaşmamaları için elektrik faturalarında yer alan ödeme kalemlerine itirazı hususunda dikkatli olmaları gereken bu noktaları kamuoyunun ve değerli basınımızın bilgisine sunarız.
 

Editör: TE Bilişim