Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Oturum Başkanı, Türkiye Avrupa Birliği Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Av. Önder Döker'in slayt eşliğinde platformun tarihçesi ve hizmetlerini içeren konuşması ile başlayan toplantıya SASTOP üyeleri katıldı

ELEKTRİK SANTRALİ

TEMA Temsilcisi Mağnaz Gümrükçüoğlu, Sağlık ve Sevgi Derneği Başkanı Dr. Turgay Şenen ile Darıçayırı sivil toplum temsicisi Emin Öztürk, Darıçayırı'nda yapılmakta olan çimento fabrikasının çevre ve insan sağlığı konusunda yol açacağı zararlar ile ilgili olarak konuşurken, Beylikkışla’da yapılması istenen Doğal Gaz Dönüşümlü Elektrik santralinin durumu hakkında bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, söz konusu yatırımlara karşı olmadıklarını ancak yer seçimi konusunda yapılan hatalar nedeniyle tarım ve hayvancılığın zarar göreceğini ifade etti.

TAŞ OCAKLARI

Geyve Boğazı Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, Geyve Boğazı'ndaki HES çalışmalarının Sakarya Nehri'nin yatağını yer yer değiştirmekte olduğu ve ileride doğal yapısını bozacağı tehlikesine dikkat çekti. Kamuran Tan, çevredeki ağaçların gerektiğinden fazla kesildiği, taş ocaklarının artıklarının Sakarya Nehri'ne döküldüğü, tren ve kara yoluna yakın taş ocaklarının tehlike arz ettiğini belirterek, yetkililerin bu olaylarla ilgili bilgilendirilmesine rağmen önlemler konusunda hiç bir hareket olmadığını söyledi. Tan, ''Çevre katliamı ve zulüm devam ediyor. Zaten taş ocağı mağduru bir bölgeyiz. Şimdi bir yenisi daha ekleniyor. Yetkililer buna daha ne kadar duyarsız kalacak'' diye konuştu.

ÇEVREYE ZARAR

Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Başkanı Gülsen Öziş, Beylikkışla'daki çalışmalarla ilgili konuşurken, İnsan Hakları Derneği Başkanı Neslin Gümüş, yapılacak bu tesislerin insan haklarına aykırı olduğu, bulunduğu çevreye zarar vereceğini vurguladı.

FABRİKALAR VE

Kent Konseyi Başkanı İrfan Sezer ise, planlamalarda yerleşim alanlarına yapılacak fabrika ve işletmelerin çok dikkatli davranmasının yerinde olacağını belirtirken, tüm katılımcılar bu tür işletmelerin yerleşim yerlerinden uzak olması gerektiğinde ortak görüş belirtti.

ÇOK DİKKATLİ

Avrupa Birliği Derneği Başkanı Av. Önder Döker, halkın ÇED toplantılarına katılmamalarını, 'İstemiyoruz' şeklinde atılan imzalarla dahi ÇED toplantısının yapılmış kabul edildiğini hatırlatarak, bu tür fabrikaların yerleşim yerlerine yakın yapıldığı takdirde çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim