Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri Şubat ayı programı kapsamında “Yanar Dağın Üstündeki Kuş: Ülkü Tamer” paneli gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Şairler Haydar Ergülen ve Ömer Erdem ile SAÜ Öğretim Görevlileri Serhat Demirel ve Okan Koç katıldı.
ÇEVRE KONUSUNDA
“Yanardağın Üstündeki Kuş: Ülkü Tamer” panelinde konuşan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Okan Koç, Ülkü Tamer’in çevreci kişiliğine değindi. Koç, “1950’nin ikinci yarısında ilk ürünlerini vermeye başlayan ve Edebiyat Tarihlerinde İlhan Erdost’un adlandırması ile ikinci yeni olarak bilinen edebiyat topluluğunun yarattığı İkinci Yeni Akımı’nın önemli şairlerinden biridir. Ülkü Tamer, 1959 yılında ilk şiir kitabı olan Soğuk Otların Altında’yı yayınladı. Bu eserinden sonra 6 kitap daha yayınlandı ve bütün şiirleri Yanardağın Üstündeki Kuş isimli eserinde toplandı. Şairliğinin yanında çevre konusunda çok sayıda çeviri yapmış bir kişidir.” ifadelerini kullandı.  
BESLEYEN ŞAİR
Şair Haydar Ergülen ise, “Ülkü Tamer’in İkinci Yeniler’in öncülerinden olmadığı söylenir. İkinci Yeni Akımı’ndan 7 kişi sayılsa, onların içinde Ülkü Tamer’de olacaktır. Öncü değil ama İkinci Yeni’yi besleyen bir şair olduğu söylenir”
ŞİİR HAREKETİ
Ülkü Tamer şiirlerinin tanımlanmasını anlatan Şair Ömer Erdem, “Cemal Süreyya’nın pek çok edebiyat ve şiir meselesinde olduğu gibi, Ülkü Tamer şirininin kavranması ve kavramsallaştırılması bakımından kullandığı,  ‘Nuh’un Gemisi’ tanımını çok önemli buluyorum. Bu sadece Ülkü Tamer’in şiir malzemesi ile ilgili bir şey değil. Her şiir hareketi ya da her yeni şiir bir tür temize çıkma halidir”

Editör: TE Bilişim