Yetkililerin, “Bu Ramazan’da gıda maddelerinde fiyat artışı yok” sözlerine karşın, market reyonlarına zam yağdı. Bir ay içinde 20 temel gıda ürürüne yüzde 21’i aşan ölçüde zam yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) gıda maddelerinin aylık ve haftalık fiyat değişim oranlarını açıkladı. TZOB’un araştırmasına göre, 30 Mayıs-27 Haziran arasında, gıdada 3 ürünün fiyatı değişmezken, 13 ürünün fiyatı azaldı, 20 ürünün fiyatı ise arttı.

KURU FASULYE EL YAKIYOR
Markette en fazla fiyat artışı  yüzde 21.6 oranıyla limonda oldu. Limonu 12.60 zamla kiraz, yüzde 11.40 zamla kuru fasulye, yüzde 10.95 ile sivri biber, yüzde 10.21 ile yeşil soğan, yüzde 10.15 ile marul takip etti. Son bir ay içinde çilek, maydanoz, toz şeker, kuru incir, kuzu eti, dana eti, kırmızı mercimek, süt ve kuru üzüm de çeşitli oranlarda zamlandı. 

YUMURTAYA SÜRPRİZ ZAM
Okulların kapanmasına, yaz sıcaklarının başlamasına ve Ortadoğu’ya dönük ihracatın durmasına karşın yumurta fiyatı bir ayda yüzde 10 civarında zam gördü. Bir ayda yüzde 9.8 zamlanan yumurtayı yüzde 7 ile fındık, yüzde 6 ile elma, yüzde 4 ile pirinç izledi.
TZOB araştırmasına göre Ramazan’a bir hafta kala gıda maddelerine zam yapılmaya devam edildi. 19-27 Haziran haftasında, 10 ürün zamlandı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, marketlerdeki gıda fiyatlarının 19-27 Haziran haftasında yüzde 0.26 ile yüzde 9.48 arasında değişen oranlarda zam gördüğünü açıkladı. Markette en fazla fiyat artışının yüzde 9.48 oran ile limonda görüldüğünü kaydeden Bayraktar, limondaki artışı yüzde 6.99 ile pirinç, yüzde 4 ile sivri biber, yüzde 3.47 ile çilek, yüzde 3.40 ile maydanozun takip ettiğini açıkladı.

ÜRETİCİ DE ARTIRDI
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 19-27 Haziran döneminde, üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının yüzde 11.48 oran ile çilekte görüldüğünü, çilekteki fiyat artışını yüzde 11.06 ile sivri biber, yüzde 7.22 ile patlıcanın takip ettiğini kaydetti. Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artış oranının yüzde 0.29 ile yüzde 11.48 arasında değiştiğine dikkati çekti

Nihat Kopal’a göre
“fırsatçılık” değil

Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Nihat Kopal, ete yapılan zammı, yem fiyatlarındaki artış ile kesim fiyatlarının yüksekliğine bağladı ve fiyatların Ramazan sonuna kadar bu şekilde kalmasını arzu ettiklerini söyledi.

Artan yem fiyatlarının ister istemez fiyatlara yansıdığını anlatan Kopal, “Hayvancılık artık geriye gidiyor, esnaf kar etmek yerine artık zarar ediyor. 5 lira zam yapılmıştı, şimdi yeniden yem fiyatına 3 lira zam geldi. Yem fiyatları yükseldikçe üreticide zor durumda kalıyor. Ramazan ayı öncesi 16 lira olan canlı hayvan kesimi şimdi 20 lirayı zorluyor. Şu an kıymanın kilosu 28 lira dana kuşbaşının kilosu da 30 lira oldu. Fiyatların bu şekilde kalması en büyük arzumuz” diye konuştu.
Kasaplarda satılan kıymanın fiyatı 20 liradan 30 liraya çıktı. Ortalama 25 liradan satılan kuşbaşı etin fiyatı 32 liraya çıkarken, dana antrikot 43 liraya, Kuzu pirzola da 33 liradan 40 liraya yükseldi.

Editör: TE Bilişim