Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Ramazan öncesi gıda fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiftçinin bu yıl yaşamadığı bir doğal afet kalmadığını belirten Bayraktar, "Çiftçimizin bağına, bahçesine, tarlasına ateş düştü" diye konuştu. Doğal afet yaşanan bölgelere TZOB Yönetim Kurulu üyeleriyle giderek çiftçiye moral vermeye çalıştıklarını anlatan Bayraktar, üreticinin sorunlarını dinlediklerini, bürokratların da bu toplantılara katıldığını söyledi. 

TAKİP
Bayraktar, Ramazanda en çok tüketilen gıda ürünlerinin et, et ürünleri, süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamullerde yoğunlaştığını belirterek, “Bu hassas dönemde ürün fiyatlarının spekülasyona açık olması nedeniyle 7 yıldır takibimizi yapıyoruz. Ancak bir talebimiz de gıda fiyatlarının spekülatif yükselmesini önleyecek bütün kurum ve kuruluşlarımıza yöneliktir. Onların da konuya bizim kadar duyarlı yaklaşacağından, takipçisi olacağından emin olduğumuzu önemle vurgulamak isterim” dedi.

FİYATLAR
Bayraktar, maydanoz, ayçiçeği yağı, toz şeker, çilek ve kuru kayısıda fiyat artışı olmadığını ifade ederek, “ Fiyat düşüşü, yüzde 34,3 ile en fazla karpuzda görülmüştür. Bu düşüşü yüzde 14,06 ile patlıcan, yüzde 12,31 ile yeşil fasulye, yüzde 11,09 ile havuç takip etmiştir. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 12,03 ile kirazda görülmüştür. Kirazı yüzde 11,60 ile marul, yüzde 11,35 ile kuru fasulye, yüzde 11,13 ile limon, yüzde 10,15 ile yeşil soğan izlemiştir” dedi.

ARAŞTIRMA
Sivri biber, limon, yeşil soğan, elma ve marulda artış olduğuna vurgu yapan Bayraktar, “Patates, domates, çilek, yeşil fasulye, patlıcan, karpuz gibi ürünlerde hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda gerileme yaşanmıştır. Kuru gıdalarda bir fiyat artışı beklemiyoruz. Tavuk etinde yüzde 0,11’lik bir artış olmuştur. Dana ve kuzu etinde yüzde 1,1’lik bir artış meydana gelmiştir. Dana, kuzu ve tavuk etinde üretim yeterli, ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz” dedi.

GÜVEN
Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar herkesin güvenilir ve uygun gıdaya erişim noktasında hassas davranmasını isteyen Bayraktar, “Üretici, esnaf, halk, Ramazan ayını dört gözle beklemektedir.Fiyatta da halk sağlığı noktasında da çalışmalarımızı yapacağız. Ramazan ayı boyunca da piyasaların nabzını tutacağız, tespitlerimizin sonuçlarını da siz değerli basın mensuplarımız aracılığıyla kamuoyunun dikkatine sunacağız” dedi.
 

Editör: TE Bilişim