Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi başladı. 

5 Temmuz'a kadar sürecek etkinliğe birer haftalık periyodlar halinde yerli ve yabancı 140 sanatçı  katılacak.

İlki 7 yıl önce sadece 20 sanatçı ile başlatılan, adı duyuldukça dünyanın dört yanından başvuru gelen Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi,  bugün dünya sanat çevrelerinde en fazla bilinen ve ilgi duyulan sanat etkinlikleri arasına girdi.  İçinde ceylan, pony atlar, lama, yaban koyunları, minyatür keçi gibi hayvanların yanı sıra flamingo, turna, tavus kuşları, yaban kazları gibi onlarca yüz türe yakın hayvanın da barındığı 'Doğapark' adlı botanik bahçesinde geçtiğimiz hafta sonu yapılan sezon açılış buluşmasının ardından dünden itibaren sanatçılar gelerek resimlerini yapmaya başladı.

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi küratörü Denizhan Özer, Son 4 yıldır bu etkinliğin  küratörlüğünü üstlendiğini belirterek şunları söyledi:

İNTERNETTEN 1762 BAŞVURU

"Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi dünyanın en büyük sanat kolonilerinden birtanesi hatta en büyügü diyebiliriz. Bu sene dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 140 sanatçı davet ettik. Bu seçkiyi yaparken herkese fırsat eşitliği tanımak istedik. O yüzden de usta sanatçıların yanı sıra orta kuşaktan genç sanatçıları da davet ettik. Kendi alanında tanınmış sanatçıların dışında  bir de internet üzerinden yaklaşık bin 762 kişi başvuruda bulundu. Jürimiz bin 762 kişi içinden önce bir eleme yaptı. Daha sonra sanatçıları belirledik. Sapanca Gölü kenarında bulunan Doğapark 20 dönümlük arazide sanatın ve doğanın içiçe geçtiği bir ortam. 70-80 farklı çeşit hayvan da var. Sanatçılar doğanın verdiği enerji ile aslında kendi sanatlarını da burada üretme fırsatları buluyorlar."

SANAT MÜZESİ HAZIRLIĞI

Denizhan Özer, Ahmet Şahin'in kurmayı kararlaştırdığı sanat müzesi için de bu eserlerin temelini oluşturacağını, ayrıca her yıl olduğu gibi bu eserlerin İstanbul ve Ankara'da sergileneceğini de anlattı.

3 YILDIR BAŞVURUYORDU BU YIL KABUL EDİLDİ

Bu yıl koloninin ilk grubundaki çalışmalara aynı zamanda ülkesi Lichtenstein'in Sanatçılar Derneği eski başkanı da olan Martin Wohlwend de katılıyor. Konuk sanatçı, Portakal çiçeği Sanat Kolonisi'nin ününün Avrupa'da bilindiğini ve özellikle buradaki doğal ortamın sıklıkta anlatıldığını söyledi.

Koloniye katılanlardan Lale Şen 3 yıldan bu yana koloniye gelmek için başvuruda bulunduğunu, ancak bu yıl kendisinin kabul edildiğini belirterek,  şöyle dedi:

"İstanbul'dan başvuruda bulundum. 3-5 yıl hiç vazgeçmeden başvuruda bulundum. En sonunda davet edildim. Çok yoğun bir talep var. Bütün sanatçılar birarada olduğu için güzel bir çalışma ortamı oluyor. Yurtdışıdan ve ülkemizin bir çok ilinden gelen sanatçılar var. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Dünyanın her yerinde tanınan bir koloni. Hindistan'dan da sanatçılar var. Türkiyemiz adına çok iyi bir organizasyon."

Ilgın Beşel de İstanbul'dan katıldığını belirterek, "Doğanın içersinde İstanbul'dan uzak bir yerde çalışmak çok keyifli. Burada  daha konsantre olup çalışabiliyoruz. Yurtdışından sanatçılarla birlikte çalışmak da  çok keyifli" diye konuştu.

İRANLI SANATÇILAR

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'ne bu yıl ilk kez İran'dan da 3 sanatçı katıldı. Mohammed Rıza Faridi, Damoon Yaghoobi ve Ali Mirzaei adlı 3 sanatçı resimleri yaparkan buraya gelmekten mutlu olduklarını söylediler.  Arkadaşyları adına konuşan Muhammad Rıza Feridi, "İrandan koloni için geldik. Bir haftalık çalışma yapacağız. İnanılmaz bir yer. Burada doğa içersinde sanatımızı yapıyoruz. Doğa Parkında olması bizi çok mutlu ettik. Kapalı bir alanda çalışsaydık bu kadar keyifli olmazdı. Bugün ilk defa başladık sanat çalışmalarımıza bir hafta boyunca da burada eserlerimizi yapacağız" dedi.

ÖZEL DAVETLE GEZİLEBİLİYOR

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'ne katılan yerli ve yabancı sanatçıların yol, konaklama ve malzeme ihtiyaçlarının tamamı Ahmet Şahin tarafından karşılanıyor. Ticari bir işletme olmayan ve sadece hobi olarak kurulan Doğapark'a, koloni boyunca sanatçıların konsantrasyonlarının bozulmaması için sadece randevu alıp özel davetle gelenler girebiliyor.

DHA
 

Editör: TE Bilişim