Vali Mustafa Büyük, Sakarya Üniversitesi'nden bazı öğretim görevlilerinin, sağlam olmadığı halde bazı binalara 'sağlam' raporu verdikleri iddiasıyla başlatılan ve 47 kişinin gözaltına alındığı operasyonun ardından, 3 binaya yeniden inceleme yapılacağını söyledi.

Vali Büyük, adli makamlardan iddia olunan hasarlı binaların bilgilerini istediklerini belirtirken, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, hasarlı binalara 'sağlam raporu' verdikleri öne sürülen 3 akademisyenin görevden alındığını açıkladı.

47 KİŞİLİK SORUŞTURMA

Sakarya’da Cumhuriyet Savcılığı'na 1.5 yıl önce yapılan ihbarın ardından inceleme başlatan İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri geçen hafta operasyon için harekete geçti. Soruşturma kapsamında aralarında Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Malzemeleri Laboratuarı Bölüm Başkanı Prof. Dr. K.Y., aynı bölümde görevli Yrd. Doç. M.S., öğretim görevlisi A.Ç., beton firması sahibi H.A., Sakarya’da bulunan yapı denetim firmaları sahipleri ve çalışanları ile bazı bina sahiplerinin bulunduğu 47 kişi gözaltına alındı.

EKSİK MALZEME

17 Ağustos 1999 depreminde hasarlı raporu verilen yaklaşık 3 bin binanın güçlendirilmesiyle ilgili olarak yapılan çalışma sonrasında, Sakarya Üniversitesi'ndeki beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı, yapı denetim firmalarının kontrolünde olan deprem sonrası yapılan binalarda kullanılan betonda eksik malzeme kullanıldığı öne sürüldü.

REKTÖRLE KONUŞTUM

Beton numuneleri operasyonunda savcılık soruşturması sürerken, idari yönden de soruşturma başlatıldı. Vali Mustafa Büyük, yaptığı açıklamada adli süreç sonrasında ortaya çıkan iddiaların vahim iddialar olduğunu söyledi. Vali Büyük, ‘Bu iddiaların mutlaka incelenmesi gerekir. Sakarya Üniversitesi Rektörü (Prof. Dr. Muzaffer Elmas) ile dün görüşme yaptık. Soruşturma konusu olan binaların riskli olmasından dolayı yeniden incelenmesi konusunda anlaştık’

ADLİ SORUŞTURMA

‘Üniversite herhangi bir ücret almadan bu binalarda yeniden inceleme yapacak. Bu incelemede de öncelik soruşturma konusu olan binalarda yapılacak. Bunun için de adli makamlardan iddia olunan binalarla ilgili bilgileri istedik. Bu adli soruşturma çerçevesinde binaların listesini teminine çalışıyoruz. Binalarda 'kusur veya ihmal' tespit edersek adli yönden de gereken başvuruları yapacağız’

GÖREVDEN ALINDILAR

Bu arada Sakarya Üniversite Rektörlüğü ise soruşturma kapsamında gözaltına alınan Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Malzemeleri Laboratuarı Bölüm Başkanı Prof. Dr. K.Y., aynı bölümde görevli Yrd. Doç. M.S. ve öğretim görevlisi A.Ç.'yi görevlerinden aldı. Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversitedeki görevli 3 akademisyenin pasif göreve alındıklarını söyleyerek konuyla ilgili daha sonra bir basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

Editör: TE Bilişim