SAÜ’DEN

Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonunca Sakarya'da düzenlenen 6. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları etkinliğinde 41 ülkeden eğitim amacıyla Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler, açtıkları stantlarda kültürlerini tanıttı. Kent Meydanı'nda dün başlayan etkinliğe Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) eğitim gören Filistin, Azerbaycan, Suriye, Kırgızistan, Filistin, Somali, Yemen, Ruanda gibi çeşitli ülkelerden öğrenciler katıldı.

KAYNAŞMA

Yöresel kıyafetler giyen öğrenciler, açtıkları stantlarda kültürlerine ait müzik aletleri, oyuncaklar, bayraklar ve kıyafetleri sergiledi. Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Adem Ocak, yaptığı açıklamada, amaçlarının öğrencilerle halkın kaynaşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

150 KİŞİLİK

Yabancı öğrencilerin stantlarda ülkelerini Sakaryalı hemşehrilerine tanıttıklarını ifade eden Ocak, ‘Böylece, halk diğer bölgeleri tanıyıp, oradan gelenlerle kaynaşıyor. Öğrenciler de burada kendini yabancı hissetmiyor’ dedi. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını, olumlu tepki aldıklarını kaydeden Ocak, 150 kişilik ekiple çalıştıklarını, birçok şehirde aynı etkinliği gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

YABANCILAR

SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Suriyeli 1. sınıf öğrencisi Fadi Ahmed ise kendi kültürünü Türk halkına tanıtmaktan memnun olduğunu söyledi. Etkinlik sayesinde Sakarya'daki Suriyelilerle buluşma şansı elde ettiğini belirten Ahmed, ‘Burada halkın merak ettiklerini cevaplıyoruz. Bize karşı yaklaşım çok iyi. Türkiye benim ikinci memleketim’ diye konuştu.

ERMENİLER

Azeri öğrenci Fariz Hasanov da gösterilen ilgiye teşekkür ederek, ‘Bakü ve Erbil'i halka anlatma imkanı bulduğum için sevinçliyim. İnsanlara Bakü'yü anlattığımda 'tarihi bir şehirmiş' şeklinde tepki veriyorlar. Topraklarımızın yüzde 20'si Ermenilerde. Haritamız kartalın burnu gibi. Kartalımız şimdilerde yaralı ama inşallah topraklarımızı geri alacağız, Türk halkının desteğiyle’ ifadesini kullandı.

DAVET ETTİ

SAÜ Dinler Tarihi Bölümü öğrencisi Uluğbey Kalandarov, ekim ayında Kırgızistan'dan Türkiye'ye geldiğini anlatarak, ‘Türkiye'ye gelmeden önce tereddütlerim vardı ama Türk halkı çok misafirperver. Hiç yabancılık çekmedim, Allah'a Şükür. Şimdi ben de kendi kültürümü tanıtarak, Türk halkını ülkeme davet ediyorum’ şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim