PROJELER DÜNYAYA ÖRNEK

Obezite ve sigara kullanımının en önemli ve ortak özelliğini, “Kontrol altına alınabilen ve önlenebilen risk faktörleri olmalarıdır” diyerek açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu çok önemli bir husustur çünkü, obezitenin ve sigara kullanımının önlenmesi durumunda, insanların hayatlarının daha sonraki dönemlerinde karşı karşıya kalabilecekleri sağlık problemleri büyük oranda azalacak veya şiddeti hafifleyecek. Bu konu hakkında tüm dünyaya örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıldı. Bakanlığımız tarafından sigara ile mücadele konusunda yürütülmekte olan kararlı ve iddialı çalışmalar ve projeler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tüm dünya ülkeleri tarafından takdirle karşılanmaktadır.”

MOTİVASYONEL EĞİTİMLERE

‘Sigara kullanımı çok yaygın bir bağımlılık çeşididir. Sigara ve dumanında bulunan maddeler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yapmış olduğu olumsuz etkileri nedeniyle dünyanın ve ülkemizin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biridir. Toplumun sigaranın neden olabileceği sağlık sorunları hakkında erken safhada bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir. Toplumun sigaranın sebep olabileceği olumsuzluklar konusunda bilinçlendirilmesi için çok iyi planlanmış, kişiler üzerinde davranış değişikliklerine sebep olabilecek motivasyonel eğitimlere ihtiyaç vardır’ dedi.

680 ÖĞRENCİYE EĞİTİM

Erdoğan, sigaranın zararları bakımından en önemli risk grubunda olan öğrencilerin bilinçlendirilmesi amacıyla, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Aydemir, Biyokimya Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Yazar ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Hasan Çetin Ekerbiçer'in katılımlarıyla, Sakarya’da lise düzeyinde eğitim vermekte olan Sakarya Endüstri Meslek Lisesi, Yunus Emre Anadolu Lisesi, Fatih Endüstri Meslek Lisesi, Hacı Zehra Akkoç Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi'nde toplam 680 öğrenciye sigaranın zararları ve riskleri hakkında eğitim verildiğini aktardı. Erdoğan, bu tip eğitimlerin hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim