BELEDİYE TESPİT EDECEK

Taslağa göre, yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen binalara, inşaat malzemesi sevk edilemeyecek. Yapı malzemesi dağıtıcısı ya da üreticisi kuruluşlar, gönderdikleri inşaat malzemelerinin üzerine ruhsat, parsel ve ada numarasını mutlaka yazacak. Bu koşulları yerine getirmeyen dağıtıcı ya da üreticilere para cezaları uygulanacak. İnşaatlarda kullanılacak beton ve diğer yapı malzemelerinin, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olması, üretim ve piyasaya arzı, Bakanlıkça belirlenen esaslar kapsamındaki kalite güvence sistemi içinde gerçekleşecek. Hazır beton kullanılması zorunlu olmayan inşaatlar, ulaşım koşulları ve ilgili standartlar da dikkate alınarak, valilikler veya büyükşehir belediyelerince tespit edilecek.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ SÖZLEŞMESİ

Yapı malzemelerinin üretimi ve piyasaya arzına ilişkin idari yaptırım kararları, bakanlık taşra teşkilatınca verilecek. Üretici ve dağıtıcı kuruluşlar, güvenli ürün belgesine haiz olmayan yapı malzemelerini bulunduramayacak ve inşaatlara sevk edemeyecek. Ayrıca ürünün mevzuata aykırılığından kaynaklanan zararların giderilmesinde de sorumlu tutulacak. Bu kuruluşlar, güvenli ürün belgesi düzenleme, üretim ve sevkiyatına ilişkin konularda sorumluluk üstlenmek üzere bünyelerinde ürün güvenliği denetçisi bulunduracak veya ürün güvenliği kuruluşuyla hizmet sözleşmesi imzalayacak.

AMAÇ DÜNYAYLA YARIŞMAK

İnşaatlarda kullanılan malzemelere ilişkin güvenli ürün belgeleri, yapı şantiyelerinde saklanacak. Belgelerin, Ulusal Yapı Denetim Sistemine işlenmesi de zorunlu tutulacak. Denetimlerde mutlaka belge gösterilecek. Belgenin bulundurulmadığının tespiti halinde müteahhit ve malı sevk eden sorumlu olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yapı malzemelerinde kaliteyi artırmak ve standardizasyonu geliştirmek için çok ciddi düzenlemeler yapacaklarını belirterek, bu alanda dünyayla yarışmayı amaçladıklarını ifade etmişti.

Editör: TE Bilişim