Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yılı nedeniyle “Milli Mücadelede Trabzon” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Bölge Adliyesi Mahkeme Baş Savcısı Cemil Kuyu, Cumhuriyet Baş Savcısı Orhan Usta, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Akyüz, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ünal Küçükyılmaz, Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, Sedaş Genel Müdürü Yunus Bekircan, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yalçın Cincorop, SAÜ Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Harun Taşkın,  Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Prof. Dr. Celaleddin Kubat, Doç. Dr. Yusuf Atalay, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Güney ve dernek üyeleri eşleriyle katıldı.

Konferans öncesi balık ziyafetinde bir araya gelen katılımcılar, konferans sonrasında da kemençe eşliğinde horon teperek geceyi tamamladılar.

TRABZON İŞGAL ALTINDA

Konferansta konuşan Prof. Dr. Sabahattin Özel “Birinci Dünya savaşında Osmanlı devletinin yenilgiye uğraması ve ardından Rusların 1916 yılın ilkbaharında Trabzon ve yöresini işgal etmişlerdir. Bütün Anadolu paylaşılıp işgale başlanmıştı. Atatürk’ün Samsuna çıkmasıyla Milli mücadele ve milli uyanış başlamıştı. Bu mücadele de Trabzon ve yöresi büyük başarılara imza atmıştır” dedi.

Prof. Dr. Sabahattin Özel, Milli mücadele de Trabzon halkının önemli görevler üslendiğini, Atatürk’ün Milli mücadeleden sonra Trabzon’u ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi:

HALK MUHACİR OLDU

‘’Trabzon ve yöresi Ruslar tarafından işgal edilmeğe başlandığında, Trabzon halkı muhacir olmuş. Bu süre içerisinde aç susuz yollara düşmüş olan halkın bir kısmı hayatını kaybetmiş. Buna rağmen halk yılmadan devlet güçleriyle birlikte mücadele etmiştir. İşgal süresince Trabzon’da yaşayan Ermeni ve Rumlar kendi çıkarları doğrultusunda Rusların ve ittifak devletlerin desteğiyle Pontus devleti kurma çalışmaları yapmalarına rağmen başaramadıklarını ifade eden Prof. Dr. Sabahattin Özel, “Rusya’da Bolşevik ihtilalın olması sonunda Rusya’nın da geri çekilmesiyle Trabzon işgalden kurtuldu.”

Açılış konuşmasını yapan dernek yönetim kurulu üyesi ve SAÜ Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu konferansa katılan hanımların sayısının fazla oluşuna dikkat çekerek katılımcılara teşekkür etti

PLAKET VERİLDİ

Konferans sonunda konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sabahattin Özel’e plaketini Bölge Adliyesi Mahkemesi Baş Savcısı Cemil Kuyu, Derneğin amblemini simgeleyen tabağı ise Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta verdi. 

Editör: TE Bilişim