Sanayinin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıda esnaflar nazım imar planı, icralar, emekli esnaftan kesilen primlere kadar birçok konuda dert yanarak, çare istedi.
MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, Artvin Sanayi Sitesinde esnaflarla bir araya geldi. Sanayi esnafının talebi üzerine bölgeye giderek sorunları dinleyen Kutluata’ya esnaflar sıkıntılarını anlattı. Sanayinin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıda Faruk Konakçı isimli esnaf, nakliye sektörünün bittiğini anlatarak, ‘Mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Sanayideki esnafların yüzde 85’i icralık durumda ve bunun yanında belediye, maliye, oda yükleri var’ dedi. Toplantıya katılan diğer esnaflar ise özellikle 1/25 binlik nazım imar planı konusunda tedirginliklerini dile getirdi. Kentsel Dönüşümü hatırlatan esnaflar, ‘Eğer bir yenilik yapılacaksa yerinde yenilik istiyoruz’ çağrısı yaptılar.
BAĞ-KUR DESTEK PRİMİ
Kutluata’ya sorunları sırayla anlatan esnaflar, en çok sanayinin durumundan endişe ettiklerini anlattı. Talepleri dinleyerek soruları cevaplayan Kutluata, emekli olupta çalışmaya devam eden emekli esnaftan kesilen Bağ-Kur destekleme primi hakkında, ‘Devlete hiçbir şekilde yük olmayan esnaf kesimi emekli olduğunda bile çalışır, istihdam sağlar, vergi öderse devlet maaşından kesinti yapıyor. Bunun kaldırılması için TBMM’de defalarca önerge verdik. Bununla ilgili ben mecliste konuşma yaptım. Diğer milletvekilleri arkadaşlarım ilgileniyor. Bu kadar kolay bir iş iktidar tarafından kabul edilmiyor. Yeniden değerlendireceğiz’ dedi.
ALTIN YERİNE TENEKE
Sanayi için rafa kaldırılan kentsel dönüşüm hakkında konuşan Kutluata, ‘Buralarda bazı arazilerin, dükkanların değerleri düştü. Şehrin gelecek planlaması yapılırken ne yapıyorsan esnaf için şehir için vatandaş için yaparsın. Maalesef sanayi bölgesi için buranın arazi değeri ön planda tutuluyor. Burası için altın çıkarıp teneke bilezik taktılar. Sanayi gelişsin, esnaf kendini yenilesin ama, bir de çöken bir sistem var. Her şey ithal ediliyor. Sanayinin tasfiye sürecinde üretim yapılacak ne varsa ithal etmek yoluyla ülkeye geliyor. Bakın mesela bankalar 3-5 bin lira kredi vermek için işinizi referans almıyor. Dükkânınızı ve ya evinizi ipotek ediyor’ dedi.
ESNAFA YOL GÖSTEREN YOK
Son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının ülke genelinde dahil olmak üzere asli görevlerini unuttuğuna vurgu yapan Kutluata, ‘Bugün STK’lar temsil ettiği kesimin sesini kesmekle meşgul olurken, iktidarın rahatsız olacağı söylemleri, gerçekleri ifade etmekten çekiniyorlar’ dedi. Esnaflığın şekil değiştirdiğine dikkat çeken Kutluata, ‘MHP döneminde hızlı trenle ilgili çalışmaları yürütürken o dönem güzergahta çalışan otobüs şirketlerinin geleceğini de planlamıştık. Bu döneme gelin yol gösteren yok, sahip çıkan yok. Büyük sermayeler altında ezilen esnaf kardeşlerimiz hayat mücadelesi veriyor’ dedi. Toplantının ardından sanayi esnafı Milletvekili Münir Kutluata’ya ziyareti nedeniyle teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim