SEDAŞ’ın elektrik faturalarına eklediği dağıtım bedeli, perakende satış hizmeti bedeli, sayaç ödeme bedeli ve iletişim sistemleri bedelinin Sakarya 2.Asliye Hukuk Mahkemesi yasal olmadığına karar verdi.
Gazetemizin iki gündür manşetten duyurduğu haberde, 100 tüketim bedelinin vatandaşa 170 lira olarak fatura edildiğini ortaya çıkardık. Yüzde 70 oranında enerji tüketimine eklenen bir parayı ödemek zorunda kalan vatandaş soruna çözüm bulunmasını isterken Sakarya 2.Asliye Hukuk Mahkemesinden önemli bir karar çıktı.
BİZİM SAKARYA SORDU
Enerjiyi satarken yapılan masrafın tümünü vatandaşa fatura edilirken, bunlar arasında perakende satış hizmet bedeli,  iletişim sistemleri kullanımı bedeli, dağıtım bedeli ve sayaç okuma bedeli, enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi ve kayıp-kaçak bedelleri yer alıyor. SEPAŞ isimli şirketin kurulmasının ardından perakende satış hizmet bedeli de vatandaşa fatura ediliyor.
MAHKEME KARAR VERDİ
Kayıp Kaçak bedellerinin iadesini öngören Tüketici Hakem heyeti kararları bir bir alınırken, 2.Asliye Hukuk Mahkemesi dağıtım bedeli, perakende satış hizmeti bedeli, sayaç ödeme bedeli ve iletişim sistemleri kullanım bedeli altında yapılan kesintilerin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Lisansın iptal edileceği ileri sürülen SEDAŞ konusunda ilgili Bakanlıkta çalışmalar sürüyor. Tüketicinin haklı bulunduğu kayıp kaçak bedelleri başta olmak üzere diğer kalemlerle birlikte vatandaşın ödemek zorunda bırakıldığı diğer kalemler hukuka aykırı bulunsa da SEDAŞ kararı uygulamıyor. Heyete ve mahkemeye başvuran şahıslara sadece para ödemelerini yapıyor.

Editör: TE Bilişim