Valilik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve NİZAMDER tarafından ortaklaşa düzenlenen Kentsel Dönüşümde Sektörlerin Buluşması konulu panel, SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda yapıldı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Atilla Erenler panelin moderatörlüğünü yaparken, panele konuşmacı olarak;  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Yusuf Koç,  Finansman Dairesi Başkanı Ahmet Demircan, Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, SATSO 18. Meslek Komitesi Başkanı Yahya Büyüksaraçoğlu katıldı.
30 YILDA BİR
SATSO Başkan Vekili Yıldıray Çakar, ilimizin yapı stoğunun uygunsuzluğu nedeniyle 30 yılda bir depremle yaşanan yıkım sonucu birikimlerini yitiren bir il olduğunun altını çizerek, ‘Dolayısıyla muhtemel bir deprem anında can kayıplarımız çok yüksek görünmektedir. Bu riski azaltmamız için, bu projeler çok önemli. Bunlarda hata yapma lüksümüz yok’ dedi. Mustafa Büyük ise, Sakarya gibi depremde ağır kayıplar veren bir il için bu çalışmanın çok önemli olduğunun da altını çizerek, ‘Dönüşüm teşkil edecek alanların başında 4-5-6 katlı binalar yer alıyor. Bu binalar depremde zarar görmeseler bile, güvenlik açısından sağlıklı olmayan yapılar. Bu çalışmalar sonucunda ilimiz yeni afetlerde büyük acılar yaşamaz’ dedi.
1’İNCİ DERECE
Dönüşüm Alanları Dairesi Başkanı Yusuf Koç’da, ülkemizdeki mevcut yapı durumu ve Kentsel Dönüşüm kanununa neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu kaydeden Koç, ‘100 yılda yaşanan depremlerde yıllık ortalamaya vurduğumuzda bin vatandaşımız ölmüş, 6 bin binamız yıkılmış. Bugün Sakarya 1’inci derecede deprem bölgesidir. 1943, 1957, 1967 ve son olarak da 1999 depremiyle yıkılmıştır. O nedenle deprem yönetmeliğine uygun konut zorunluluğu olan bir bölgedir. Kentsel dönüşümde bu bölge için olmazsa olmazlardandır’ dedi.
10 BİN RİSKLİ BİNA
Kentsel Dönüşümde riskli yapı ve uygulamaları konusunda bilgi veren Atilla Erenler ise, 1. Derecede deprem bölgesi olan ilimizde 10 bin riskli bina bulunduğunu söyledi. Yüksek riskli bölgeler adasında ilk 5 içerisinde ilimizin de bulunduğunu belirten Atilla Erenler, ‘Riskli binaların en kısa zamanda elden geçirilmesi şart. 1975 deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan binalarda hasar çok az. Deprem bölgelerinde hedef yapı stokları yönetmeliğe uygun yapılmayan yüksek katlı ve kaçak binaların yer aldığı şehir merkezlerindeki risk havuzlarını bertaraf etmemiz gerek. Bunun içinde kentsel dönüşüm projesini en iyi şekilde uygulamak en doğru yol’ dedi.

Editör: TE Bilişim