SAYAÇ YENİLEME

MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı görüşmelerinde son zamanların en çok tartışma konusu olan elektrik konusunu meclis gündemine taşıyarak, “Tabii afetler dışında elektrik kesintilerinden ve bu nedenle oluşacak zararlardan dağıtım şirketleri sorumludur. Kayıp-kaçak, sayaç okuma, sayaç yenileme ve benzeri gerekçelerle tüketiciden ücret talep edilemez” şeklinde önergeyi TBMM’ye sundu.

KAR DÜŞÜNÜYOR

Kutluata, “Özel sektörün dinamizminden yararlanmak istiyoruz diyenler özel sektörün kârdan başka bir şey düşünmediğini görmüyorlar. Burada üretimi artıramadığına göre, daha fazla satış da yapamayacağına göre kâr artırmanın yolu masraflardan kısmaktır ve aynı ürüne daha fazla fiyat talep etmektir. Gerekli yatırımların yapılmaması yüzünden tüketiciler devamlı elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

OKUMA BEDELİ

Kutluata, “Maliyet düşürme adına dağıtım şirketleri taşeron işçi çalıştırmaktadır. Diğer taraftan, yüksek gelir elde etmek üzere “Sayaç okuma bedeli” diye bir bedel tüketiciden niye alınır? Sayaç yenileme bedeli nedir? Vatandaş büyük bir adaletsizlik ile karşı karşıyadır. Kapatıp açmayı bir gelir kapısı olarak görmeye müsaade etmek ne anlama gelmektedir? Elektrik kullanımı vatandaşımız için eziyet hâline gelmiş, canından bezmiştir” dedi.

KAYIP-KAÇAK

Kayıp-kaçaklara değinen Kutluata, “Vatandaş başkalarının kaybını ve kaçağını niye ödemek zorunda kalmaktadır? Sayın Bakan bunun kul hakkı olduğunu ve devlet hakkı olduğunu söyledi. Sayın Bakan, haklı olabilir ama kul hakkını ve devlet hakkını koruyacak olan Hükümettir. Bu kul hakkı meselesinde izah işini Diyanete bırakalım, vaazlarında anlatsınlar” ifadelerini kullanarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a çattı.

Milletvekili Münir Kutluata, “Sayın Bakan siz iktidar olmanın, devlet olmanın gereğini yerine getirmek suretiyle gelin hem vatandaşlarımızın hakkını koruyun, hem de devlet olmanın gereğini yerine getirmek suretiyle ricacı olmak yerine gerekeni yaparak bu adaletsizliği lütfen giderin” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından yapılan oylamada faturalarda indirim sağlayacak olan ilave ücretlerin kaldırılmasını içeren önerge AKP’li vekiller tarafından kabul edilmedi.

Editör: TE Bilişim