Sakarya Valiliği'nden yapılan açıklamada belediyelerin ve Emniyet Müdürlüğü'nün de katkılarıyla düzenlenecek olan etkinliklerin ilki bugün saat: 12:00'da Orhan Camii'nde düzenlenecek mevlit ile başlayacak.Sakarya protokolünün eksiksiz katılması beklenilen etkinliklerin devamında  Adapazarı Belediyesi önü, Orhan Camii ve Uzun Çarşı girişinde 13:30'da öğlen yemeği verilecek. Adapazarı Belediyesi Minikler Mehter  Takımı gösteri yürüyüşü saat:18:30'da Bosna Caddesi'nde başlayacak. Saat:19:00'da Adapazarı Belediyesi Önü'nde Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Müzik Dİnletisiyle devam edecek etkinliklerin sonunda saatler 21:00'ı gösterdiğinde havai fişek gösterisiyle son bulacak.Tüm güvenlik önlemlerinin alındığı kutlama etkinliklerin ambulans ve itfaiye aracı hazır bulunacak.

KURTULUŞ SAVAŞINDA SAKARYA
Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu müfettişliğine atanmış ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştı. Havza ve Amasya genelgelerini yayınlayıp kongreler yaparak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı. Üç yıl boyunca devam eden Milli Mücadele hareketinde ve Kuvay-ı Milliye’nin kurulması aşamasında Adapazarı ön saflarda yerini almıştı.
Kocaeli bölgesini düşman işgalinden kurtarmak olan, yeni bir kolordu kuruluyor, komutanlığına da Albay Kasım Bey atanıyordu. Kasım Bey Mayıs 1921 başlarında kolordusunu Düzce’den Geyve’ye naklediyordu. Düşmanın 19. Tümeni ise yeni bir düzenleme çerçevesinde 16 Haziran 1921’den itibaren İzmit’te toplanmaya başlamıştı ki, esas itibarıyla düşman Bursa’ya çekiliyordu. Ancak düşmanın Adapazarı’ndan çekilirken şehri yakmaması için tedbirler alınmış ve Sakarya Bölge Komutanlığı’nın üç baskın kolu, 21 Haziran 1921 sabahı erken saatlerde küçük bir çatışma sonucu şehre girmişti. Osman Kaptan, Kazım Kaptan kuvvetleri ile Molla Halit kuvvetleri derhal şehirde asayişi sağlamış, Hükümet Konağı’na Türk bayrağını çekmiş ve kurtuluştan sonraki ilk sabah ezanını da Halit Molla bizzat okumuştu.İşte bu yüzden her yıl 21 Haziran tarihi Adapazarı’nın kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

Editör: TE Bilişim