Halk dilinde "kronik bronşit", "müzmin bronşit" gibi adlarla bilinen KOAH’ın akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen kronik bir hastalık olduğuna işaret eden Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan; “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının en önemli özelliği, akciğerlere giren ve çıkan havayı, soluk darlığına neden olacak kadar kısıtlayabilmesidir” dedi.
ÖLÜM NEDENİ
Dr. Erdoğan, “KOAH nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Dünya genelinde ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına yakalanma oranı giderek artmaktadır. Ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından birisi olan KOAH en başta gelen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.
BELİRTİLERİ NELER
KOAH’ın nedenlerini; “Mesleki zararlı gazların, taneciklerin (mikro parçacık) solunması, Sigara kullanımı, Hava kirliliği, Genetik” olarak açıklayan Erdoğan, KOAH’ın belirtilerini ise şöyle açıklıyor; “Öksürük, Balgam çıkarma, Kan tükürme, Soluk darlığı, Kanın oksijen doymuşluğunda azalma, Kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişme, Göğüste tıkanma, Hırıltılı solunum.”
ASTIM İLE FARKLI
KOAH ile Astım Arasındaki farklara da değinen Erdoğan; “Astım, genellikle çocuk ve genç yaşlarda görülürken, KOAH, 50 yaşlarından sonra ortaya çıkar. KOAH sigara içenlerde görülmesine karşın, astımın sigara ile ilgisi yoktur. Astımda iyileşme imkânı var iken, KOAH'da, akciğerde oluşan hasarın geriye dönüşü mümkün olmadığı için tedavisi zor ve sıkıntılıdır” şeklinde konuştu.
AŞİKAR MEVKİİNDE
KOAH hakkında insanları bilgilendirmek, KOAH tehlikesi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacı ile fidan dikimi gerçekleştireceklerini kaydeden Dr. Erdoğan; “Sakarya Halk Sağlığı Müdürlüğü, Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 7 Mart Perşembe Günü Kaynarca yolu Âşıklar mevkiinde fidan dikimi şeklinde bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Bu etkinliğimize tüm halkımız davetlidir” dedi.

Editör: TE Bilişim